Annons

Annons

Mandelkaka med lemon curd och jordgubbar

Hemgjord lemon curd utan färgämnen och med mycket smör är den allra bästa! Det här receptet ger 3–4 dl färdig lemon curd.

mandelkaka med jordgubbar och lemon curd

Mandelkaka med lemon curd och jordgubbar

GL

6–8 bitar
Tid: 2 timmar + tid att svalna

Lemon curd
saft från 3–4 citroner, ca 2 dl (riv skalet och använd till kakan)
1½ dl strösocker
2 ägg
3 äggulor
100 g smör L

Mandelkaka
200 g smör, rumsvarmt L
½ msk vaniljpulver
skal av 3–4 tvättade citroner, ekologiska
½ dl strösocker
400 g mandelmassa, grovriven
5 ägg
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver

Tillbehör
vispad grädde L
färska jordgubbar

Gör så här
1. Lemon curd: Häll citronsaften i en kastrull med socker, ägg och äggulor. Sjud försiktigt, under ständig vispning, på låg värme tills det börjar tjockna. Det får inte bli så varmt att äggen hinner börja koagulera.
2. Dra kastrullen från värmen när curden börjar tjockna, klicka ner smöret och rör runt tills det har smält. Sila och häll upp på väl rengjorda burkar och ställ i kylen. Sätt inte på locket förrän curden har kallnat helt.
3. Sätt ugnen på 175°.
4. Vispa smör, vaniljpulver, finrivet citronskal, socker och den rivna mandelmassan krämigt.
5. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd sist ner mandelmjöl och bakpulver för hand.
6. Klä en avlång form, till exempel en brödform, med bakplåtspapper och häll i smeten. Tillaga mitt i ugnen 40–50 minuter. Ta ut och låt svalna.
7. Servera kakan med lemon curd, vispad grädde och färska jordgubbar.

Recept: Sandra Palmqvist

Missa inte: Rulltårta med lemon curd och vit choklad

Annons
(15)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar