Annons

Annons

Laga läcker tahinidressing till biffen

Tahini är ett slags pasta på malda sesamfrön, som här ger god smak till dressingen. Tiden är beräknad för varmluftsugn, då du kan ha flera saker däri samtidigt.

Recept: Christine Bille Nielsen. Foto: Henrik Freek

Recept: Christine Bille Nielsen. Foto: Henrik Freek

Rostbiff med  tahinidressing och auberginepuré

L
4 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter

1 liten rostbiff, ca 500 g
1 msk olivolja till stekning
salt och nymald svartpeppar
½ kruka timjan

Annons

Ugnsbakade grönsaker
2 röda paprikor
500 g cocktailtomater
1 msk olivolja till stekning
2 msk balsamvinäger
1 knippe persilja

Auberginepuré
1 kg aubergine
2 vitlöksklyftor
salt
saft av ½ citron

Tahinidressing
1 vitlöksklyfta
½ dl tahini
saft från ½ citron
salt
vatten

Tillbehör
200 g couscous eller ris

Gör så här
1. Auberginepuré: Sätt ugnen på 200°. Picka auberginerna med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem tills de är helt mjuka, cirka 1 timme. Låt dem svalna något och skala sedan bort skal och stjälk. Mixa aubergineköttet slätt i en matberedare och smaka av med pressad vitlök, salt och citronsaft.
2. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och bryn rostbiffen runtom. Salta och peppra. Stick in termometern i mitten av biffen och lägg den med timjan i en långpanna med bakplåtspapper.
3. Bakade grönsaker: Kärna ur paprikorna och skär dem i tjocka båtar. Vänd dem i oljan tillsammans med tomaterna och lägg alltsammans bredvid rostbiffen i långpannan. Stek allt i ugnen cirka 20 minuter eller tills temperaturen mitt rostbiffen är 60°.
4. Låt rostbiffen vila 10 minuter och skär den sedan i tunna skivor. Blanda steksky och de bakade grönsakerna med balsamicovinäger och hackad persilja. Smaka av med salt.
5. Tahinidressing: Pressa vitlöksklyftan och blanda den med tahini, citronsaft och lite salt. Tillsätt kallt vatten tills det blir en flytande men inte alltför tunn dressing.
6. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen.
7. Lägg skivorna av rostbiffen på ett uppläggningsfat och droppa över dressingen. Servera med auberginepurén, grönsakerna och couscous.

Du skulle säkert också gilla:

Srilankesisk lammgryta

Utflyktsmacka till med rostbiff och remoulad

Helstekt oxfilé med råstekta rotfrukter och tryffelbéarnaise

(6)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar