Annons

Annons

Krämig Janssons frestelse

En Jansson är ett absolut måste på julbordet och passar också utmärkt som vickning på kvällskvisten någon annan dag.

Foto: Kristina Uhlin

Recept: Svensk Potatis AB Foto: Christina Uhlin

Janssons frestelse

GL
6 – 8 portioner vid buffé
Tid: 20 minuter + tid i ugn

1 kg fast potatis, t ex Belana eller Sava
3 ganska stora gula lökar
2 msk + 3 msk smör L
3 dl vispgrädde L
1 dl mjölk L
250 g ansjovisfiléer, spara spadet
salt och nymald svartpeppar
2 msk ströbröd GL

Annons

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 200°C.
2. Skiva löken och fräs den i smör (2 msk) i en stekpanna. Den är klar när den blivit genomskinlig och gyllene.
3. Skala potatisen och skär den i strimlor om 3 – 4 mm. Den ska inte sköljas när den strimlats, man behöver stärkelsen i potatisen som binder grädden
4. Smöra en ugnsform, varva potatis, lök och ansjovis. Det ska vara potatis underst och överst.
5. Vispa ihop grädde, mjölk och ansjovisspad och häll det över. Salta och peppra lite lätt.
6. Fördela ut smörklickar (3 msk) på toppen och strö över ströbröd.
7. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen cirka 1 timme eller tills grädden kokat ihop och potatisen är mjuk.
8. Servera gärna med gott knäckebröd och ost.

Prova också:

Den bästa och krämigaste potatisgratängen

Fler godsaker till ditt julbord

Lättbakat vörtbröd

Mauds bästa sillar

Ris à la malta med apelsin- och hjortronsallad

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar