Annons

Annons

Köttbullar och ångkokta sommargrönsaker

Grönsakerna ska just bara i vattnet och vända, så behåller de sin fina sprödhet.

Köttbullar och ångkokta sommargrönsaker

Foto: Betina Hastoft

Köttbullar och ångkokta sommargrönsaker

GL

4 portioner
Tid: 30 minuter

500 g blandfärs
1 ägg
1½ tsk salt
nymald svartpeppar
½ dl havregryn G
½ dl mjölk L
½ knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk smör till stekning L
1 msk olivolja till stekning

Ångkokta grönsaker
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
1 knippe färska morötter
1 kruka körvel
1 knippe gräslök

Vinägrett
2 msk vit balsamvinäger
knappt 1 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar

Tillbehör
400 g färsk pasta G

Gör så här
1. Vinägrett: Vispa ihop alla ingredienserna. Smaka av.
2. Rör ihop färs, ägg, salt, peppar, havregryn och mjölk. Hacka persiljan. Hacka också vitlöken och tillsätt den och persiljan i smeten.
3. Forma färsen till köttbullar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek några köttbullar i taget, på medelvärme, 3–4 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Håll dem varma, gärna på ett fat i ugnen på 100°.
4. Ångkokta grönsaker: Bryt av de 3–4 nedersta centimetrarna på sparrisen. Ansa rädisor och morötter och dela dem på längden. Koka upp saltat vatten, lägg i grönsakerna och låt dem koka 3 minuter. Häll av vattnet. Finhacka körvel och gräslök och vänd ner i grönsakerna. Slå också över vinägretten.
5. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet och låt den rinna av. Servera genast till köttbullarna och grönsakerna.

För godast resultat, försök att få pastan och grönsakerna klara samtidigt.

Recept: Marie Melchior

Annons

Missa inte: Köttbullar med parmesanost

 

(8)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar