Annons

Annons

Härliga husmanskost – Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon

Bjud familjen på en riktigt vällagad husmansmiddag! Rulla och stek köttbullarna medan potatisen kokar.

Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Av: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon

G L
4 portioner
Tid: 40 minuter

500 g bland-, kalv- eller fläskfärs
1 gul lök
1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar
1 ägg
80 g rotselleri
1 dl mjölk L
1 dl ströbröd G L
1 msk smör till stekning L
1 msk olja till stekning

Annons

Potatismos
1 kg potatis, ej färsk
1 msk smör L
2–3 dl mjölk L
salt och nymald vitpeppar

Gräddsås
2 dl vatten
1 msk ox- eller kalvfond L
1 msk japansk soja, t ex Kikkoman
3 dl vispgrädde L
2 msk lingonsylt
ev 1–2 tsk majsstärkelse

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här
1. Lägg färsen i en skål. Skala löken och riv ner den i färsen. Tillsätt salt och ägg och rör så att allt blandas.
2. Skala rotsellerin och riv den. Tillsätt den till färsen tillsammans med grädde och ströbröd. Blanda väl och låt färsen vila cirka 10 minuter.
3. Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stomp eller med hjälp av en elvisp. Tillsätt smör samt mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och lite nymald vitpeppar. Håll varmt.
4. Forma färsen till 30–35 små köttbullar med fuktiga händer. Lägg dem allt eftersom på en blöt skärbräda.
5. Hetta upp fettet i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar på ganska hög värme tills de är genomstekta och har fått fin färg runt om. Lyft ur dem ur pannan och håll dem varma.
6. Gräddsås: Häll vatten, fond och soja i pannan. Koka upp och vispa ur den ordentligt så att alla goda smaker från köttbullestekningen släpper. Sila över till en kastrull. Tillsätt grädde och lingonsylt. Koka upp och låt såsen koka ganska kraftigt, 10–15 minuter, tills den tjocknar något. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten om du vill ha såsen tjockare. Smaka av med lite nymald peppar och ev salt.
7. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås och rårörda lingon eller lingonsylt.Fyll pannan med max två tredjedelar åt gången, oavsett vad du steker. Annars sjunker värmen för mycket och det blir inte lika fin stekyta.

Vill du hellre ha ett vegetariskt alternativ?

Falafel med hembakade pitabröd och yoghurtdressing

Hammer-burger höstens godaste vegoburgare

Vegolasagne där ingenting saknas

Veganska tortillas med krämiga bönor och avokado

 

(73)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar