Annons

Annons

Koreansk grill med smakrika tillbehör

Det koreanska sättet att äta grillat på är lika genialiskt som det är enkelt. Man virar in kött med valfria tillbehör och sås i ett krispigt salladsblad. Det kallas för ssam och betyder svepa, eller slå in. Laga alla, eller de tillbehör du vill ha till, perfekta plockmaten! Lika mysigt på en måndag som på en fredag.

Foto: Stefan Wettainen Recept: Jens Linder

Ssam-kött

Köttet kan tillagas på bords­grill, utomhusgrill, i stekpanna, grillpanna eller muurikka. Välj mellan nötkött, färskt fläsk, kyckling, bläckfisk eller fiskfiléer. Om din matbutik har skärmaskin kan du be dem skiva köttet riktigt tunt. Annars kan man lägga in det i frysen någon halvtimme tills det hårdnar lite och blir lättare att skiva med kniv. Man kan också skära det i strimlor!

Annons

G L

4 portioner
Tid: 20 minuter 

Gilla Matmagasinet på Facebook

500 g entrecôte, biff skuren i tunna skivor eller lite tjockare strimlor eller 500 g färskt skivat sidfläsk eller tunnskivad kycklingfilé

Marinad
3 msk finhackad vitlök
3 msk japansk soja
2 msk strösocker
1 msk honung
2 msk rivet nashipäron (asiatiskt päron) eller vanligt päron
1 msk mirin
1 msk sesamolja
3 finhackade salladslökar
1 tsk nymald svartpeppar

Gör så här
1. Lägg köttet på ett stort fat eller i en grund form.
2. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
3. Smeta ut marinaden över köttskivorna. Vänd dem och smeta även på andra sidan.
4. Förbered de tillbehör ni valt (se förslag  och recept).
5. Grilla eller stek köttet och servera med salladsblad och grönsaker (se recept som följer). Den som vill kan även äta ris till detta.

Marinerad gurka

G L

4 småportioner
Tid: 10 minuter

½ slanggurka eller 1 liten gurka
2 tsk mörk sesamolja
2 tsk risvinäger, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 krm koreanskt chilipulver (kan uteslutas)

Gör så här
1. Skala gurkhalvan och skär den på längden i fyra stavar. Skär bort kärnhuset från varje stav. Skär stängerna i halvcentimetertjocka bitar.
2. Blanda gurkbitarna med sesamolja och vinäger och eventuellt chilipulver. Smaka av. Servera kallt.

Inlagd lök och vitlök

G L

4 portioner
Tid: 10 minuter + några timmar i kyl

2 skivade gula lökar
10 skalade vitlöksklyftor skivade på längden
2 msk rödvinsvinäger + 1 msk vatten och lite salt

Gör så här
1. Lägg den skivade löken och vitlöksklyftorna i en liten skål. Blanda vinäger, vatten och lite salt och häll blandningen över löken.
2. Låt stå en stund före serveringen.

Rotsallad med vitlök och soja

G L

4 småportioner
Tid: 10 minuter + tid att svalna

150 g rättika eller 2 morötter
1 msk neutral olja
1 msk soja
1 tsk finhackad vitlök
2 tsk sesamolja

Gör så här
1. Tvätta rotfrukten noga och skiva den lövtunt, gärna med mandolin.
2. Koka upp vatten och häll över rotfruktsskivorna i ett durkslag. Låt ånga av. Lägg på hushållspapper för att torka ytterligare.
3. Blanda olja, soja, vitlök och sesamolja i en skål. Lägg ner skivorna och blanda. Smaka av. Servera sval eller kall.

 

Sesammarinerad spenat eller mangold

G L

4 småportioner
Tid: 10 minuter

300 g färsk spenat, helst storbladig, eller mangold
2 tsk sesamolja
1 tsk rostade sesamfrön
½ tsk salt

Gör så här
1. Koka upp lite vatten och lägg ner spenaten och låt koka upp.
2. Häll av i ett durkslag och låt rinna av. Lägg spenaten på hushållspapper för att torka ytterligare.
3. Blanda spenaten med sesamolja och sesamfrön. Smaka av med salt.

 

Kimchi

G L

Kimchi finns att köpa färdig
i asiatiska butiker. Men du kan också göra den själv, men tänk på att sätta igång i god tid för det tar cirka en vecka innan den är färdig. Det här är den vanligaste kimchin
i Korea. Den heter baechu kimchi och görs på salladskål. Proportionerna av vitlök, ingefära och chili skiftar också mycket mellan olika versioner. Man ska vara försiktig när man doserar vitlöken. Koreanska chiliflakes och chilipasta finns i många vanliga matbutiker. Fermenterade räkor finns i asiatiska butiker.

10–12 portioner
Tid: 8 dygn

2 mindre huvuden salladskål, cirka 1½ kg
1 bit vit rättika, cirka 5 cm
1 dl finstrimlade morötter
saltlake 210 g salt, ca 2 dl
2 liter kallt vatten

Kryddblandning
2½ msk finhackad eller pressad vitlök
2 msk finhackad färsk ingefära
1 msk koreansk fisksås  eller annan fisksås  eller 1½ msk koreansk fermenterad räkpasta
5–8 msk koreanska chiliflakes (gochugaru)
1 msk gochujang (chilipasta)
½ msk strösocker
5 finhackade salladslökar
1 nashipäron eller svenskt päron, skalat, urkärnat och rivet

Gör så här
1. Blanda saltlaken. Dela salladskålen på längden. Lägg ner halvorna i laken. Lägg på en tallrik och ställ en tyngd ovanpå. Låt stå i press i rumstemperatur i ett dygn.
2. Skölj bort allt salt från kålhalvorna i ett durkslag. Lämna att droppa av. Skala och strimla rättikan fint.
3. Blanda alla ingredienserna till kryddblandningen och vänd ner rättika- och morotsstrimlorna i den. Gnid in kålen med kryddblandningen, och se till att den fördelas mellan alla bladen och även runt om.
4. Lägg ihop de halva kålhuvudena och placera dem i en bunke där de precis ryms. Lägg över en tallrik och ställ en tyngd ovanpå.
5. Låt stå ytterligare en dag i rumstemperatur. Låt sedan stå i glasburk 1–6 veckor i kylskåp – ju längre tid, desto syrligare smak.
6. Servera kimchin finhackad i skålar eller som större bitar som gästerna själva får klippa till småbitar med en sax. Den kan serveras kall eller sval – det är en smaksak.

Kimchi på rättika, majrova eller kålrabbi

G L

10 småportioner (1 kg)
Tid: 15 minuter + 2 dygn i kyl

1 kg vita rättikor eller majrovor eller kålrabbi
1 msk salt att täcka med

Kryddblandning
2 msk salt
3 msk koreanskt chilipulver (gochugaru) eller 3 msk cayennepeppar + 3 msk paprikapulver)
1 msk finhackad färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
1 tsk strösocker

Gör så här
1. Skär rotfrukten i stora tärningar, cirka 2½ centimeter tjocka.
2. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen i en rymlig bunke. Blanda noga.
3. Lägg ner rotfruktstärningarna i kryddblandningen och rör om ordent­ligt. Strö över en matsked salt. Täck med plast och lägg en tallrik över som tyngd. Låt stå 2–3 dagar i kylskåpets kallaste del att syra. Rotfruktskimchin håller sedan i minst en vecka.

Såsguide:

I handeln finns flera olika koreanska såser, och de brukar vara goda. De vanligaste är:

● Doenjang, sojabönspasta av fermenterade bönor (koreansk miso skulle man kunna säga)

● Gochujang, fermenterad chilipasta

● Gochujangsås, fermenterad chilisås

● Ssamjang, en mix av doenjang och gochujang

 

Mer av det asiatiska köket

Mauds bulgogi

 Fräsch sallad med räkor och papaya

Gör egna fiskkakor med räkor och en asiatisk sallad

 

 

 

(13)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar