Annons

Annons

Koka fläderblomssaften med muscovado

Flädersäsongen närmar sig med stormsteg! Passa på att fylla upp saftlagren i skafferiet med det här enkla receptet.

Recept och foto: Dansukker

Fläderblomssaft med muscovado

G L

knappt 3 liter
tid: 45 minuter + 3 dygn att dra

40 färska fläderblomsklasar
saft och skal av 3 citroner
2 liter kokande vatten
1,6 liter strösocker
4 dl ljust muscovadorörsocker
50 g citronsyra

Annons

Gör så här
1. Skölj blomklasarna och citronerna försiktigt.
2. Lägg blommorna i en hink eller stor skål och tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
3. Koka upp vattnet och tillsätt sockret och citronsyra, rör tills det löst sig. Häll vätskan över blommorna.
4. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn.
5. Sila av saften i en silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tips! Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.
Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Koka mer egen saft:

Äppelsaft med lingon

Läskande lemonad

 

(19)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar