Koka ett perfekt ägg till påskbordet – 3 enkla steg till succé

Lär dig koka perfekta ägg till påskbordet! Den ädla konsten i att få till den ultimata konsistensen är inte alls så svår som man skulle kunna tro!

Annons från Matmagasinet shop

Koka perfekt ägg.

Att koka det perfekta ägget behöver inte vara speciellt svårt. Här är lösningen i tre enkla steg.

Koka ett perfekt ägg i 3 enkla steg

Kokt ägg är en självklarhet på på påskbordet och förr i världen var det mer än en vackert målad munsbit. Historiskt var äggen en riktig höjdpunkt eftersom den inte ingick i fastan man genomgick innan påsken. I dag är vi i Sverige sämre på att fasta – men desto bättre på att äta ägg, under påskveckan äter vi i vårt avlånga land cirka 70 miljoner ägg, enligt branschorganisationen Svenska ägg. Det är ungefär dubbelt så mycket som under en normal vecka.

Att koka ägg är enkelt om man vet vad man gör, men alltför ofta händer det att gulan blir för lös, hård eller att skalen helt enkelt går sönder. Normalt sett är det inte hela världen, men under påskveckan vill vi ju ofta dekorera våra ägg och då är det högprioriterat att få den perfekta konsistensen. Vi lär dig hur du gör!

3 enkla steg till att koka ägget PERFEKT

1) Placera antalet ägg du vill koka i en kastrull och täck med kallt vatten. Låt sedan vattnet koka upp och stäng av plattan direkt när det börjar bubbla. Till påskbordet vill du ha hårdkokta ägg och då bör de ligga i vattnet 6-7 minuter. För en krämigare äggula, men ändå en fast vita, låter du äggen dra i tre till fem minuter. Vilket du än väljer är det bra att ställa en äggklocka så att du håller koll på minuterna!

2) När äggklockan ringer häller du av vattnet och fyller på med kallt tills äggen når en temperatur där de kan skalas utan att du bränner dig. Ett tips är att investera i en avhällare i silikon som gör det enkelt att hälla av vattnet – helt riskfritt från både brännskador och ofrivilligt krossade skal.

Här kan du beställa avhällaren direkt i vår shop

3) Låt äggen torka på en kökshandduk eller en bit hushållspapper innan du börjar måla eller serverar dem.

Koka perfekt ägg i tre enkla steg

Avhällaren fästs med klämmor så att du endast behöver använda en hand när du häller av vattnet, utan att riskera att dina ägg faller ut.

Läs också: Så gör du påskens godaste gubbröra på nolltid

(0)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.

Köp boken Härlig sommarmatMatmagasinet gillar

Laddar