Annons

Annons

Klassisk pork pie

Det här receptet kan verka lite omständligt - men det blir mycket gott! Förutom till ett lite matigare afternoon tea kan pajen ätas på picknick, som förrätt eller som del av ett påsk- eller buffébord. 

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Pork pie

L
8–10 portioner
Tid: 2 timmar

Fyllning
1,2 kg benfri fläskkarré
2 paket bacontärningar à 110 g
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1–2 krm mald muskotnöt
½ tsk stött muskotblomma (kan uteslutas)
1 tsk timjan
1 tsk salvia
1 msk mosade sardellfiléer
Deg
200 g ister, talg eller smör L
2 dl vatten
575 g vetemjöl (knappt en liter)
1 tsk salt
1 tsk senapspulver
1 äggula
1 söndervispat ägg till pensling
buljong
3 gelatinblad
3 dl kraftig kalvbuljong L
Tillbehör
söt stark engelsk senap L
chutney eller piccalilli
saltgurka

På samma tema: Brittisk blomkålsoppa med Stiltonost

Gör så här
1.  Värm ugnen till 175° eller 160° med varmluft.
2. Deg: Smält fettet med vattnet i en kastrull på medelvärme. Blanda mjöl, salt och senapspulver i en bunke och lägg en äggula i mitten. Häll på den varma vattenblandningen och rör om tills degen blir slät. Knåda den 5 minuter. Plasta in och lägg åt sidan i rumstemperatur.
3. Fyllning: Skär fläskkarrén i  halvcentimeterstora tärningar. Blanda med bacontärningarna och smaksätt med salt, svartpeppar, muskotnöt, muskotblomma, timjan, salvia och sardeller. Blanda noga.
4. Dela degen i tre bitar. Kavla ut en av dem till en rundel som täcker bottnen av en större pajform med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter.
5. Kavla ut en annan tredjedel till en rektangel, och dela den på mitten på längden till två avlånga remsor. Klä pajformens kanter med remsorna. Var noga med att trycka ihop kanterna med bottnen så att pajskalet blir tätt.
6. Fördela köttfyllningen i pajskalet.
7. Ta den sista degbiten och kavla ut till en rundel och täck pajen med den som ett lock. Nyp åt längs kanterna.  Gör ett hål i mitten.
8. Pensla locket med ägg. Sätt in pajen långt ner i ugnen och grädda den cirka 1 timme och 10 minuter eller tills innertemperaturen är 75°.
9. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka under tiden upp buljongen. Ta av från värmen och rör i gelatinet. Ställ åt sidan.
10. När pajen är färdiggräddad,  ta ut den och häll i buljongen genom det lilla mitthålet i locket. Häll i lite i taget så att pajens inre absorberar pö om pö. Låt pajen svalna och ställ den sedan i kylen.
11. Det är gott att värma pajen lite så att pajskalet blir lite ljummet, men den kan också ätas helt sval. Servera med söt stark engelsk senap, någon relish som chutney eller brittisk piccalilli och saltgurka.

Andra goda och populära matpajer att prova hittar du här:

Ädelostpaj med granatäppelkärnor

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Ostpaj med skinka och päronsallad

Spenatpaj med chèvre

 

(11)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar