Annons

Annons

Klassisk lasagne

Lasagne är en rätt som du kan förbereda i god tid, och skulle det bli något över är det en bra rätt att ta med i matlådan eller frysa in i lagom stora portionsbitar.

Recept: Chris Alack
Foto: Annie Bell

Klassisk lasagne

L
6–8 portioner 
Tid: 1½ timme

1 sats klassisk köttragu, recept hittar du här
50 g smör L
¾ dl vetemjöl
1 liter mjölk, 3 % L
1 lagerblad
100 g parmesanost, finriven+lite extra till toppen
salt
1 krm mald muskotnöt
cirka 275 g lasagneplattor

Annons

Gör så här
1. Koka ragun 1 timme som i det klassiska receptet.
2. Sätt ugnen på 200° eller 175° med varmluft.
3. Smält smöret i en kastrull, gärna med släpp lätt-beläggning, och tillsätt mjölet. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under omrörning. Tillsätt lagerbladet och låt sjuda på låg värme cirka 10 minuter under omrörning. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och muskotnöt.
4. Fördela ¼ av ragun i en ugnsform, cirka 25×38 cm, fortsätt med ¼ av den vita såsen och täck sedan med lasagneplattor, bryt dem så att de passar formen. Fortsätt på samma vis med ragu, vit sås och pasta i ytterligare två lager. Avsluta med ragu och vit sås och toppa med finriven parmesanost.
5. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter tills lasagnen fått fin färg och bubblar på toppen.

Tips! Vill du förbereda kan du göra lasagnen helt klar för gräddning, kyla ner den och förvara i kylskåp. Gräddningstiden blir något längre när den är kyld.

Andra goda pastarätter:

Vegolasagne där ingenting saknas

Ravioli med brynt smör och salvia – enkelt med lyxiga smaker!

Laga Mauds goda laxlasagne

 

Läs också

(34)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar