Annons

Annons

Kalljästa dinkelbullar

De här bullarna får jäsa i lugn och ro i kylen över natten och blir härligt ”tuggiga” av hel dinkel.

Foto: David Back

Kalljästa dinkelbullar

L
16 stycken 

1 dl hel dinkel
3 + 1 dl vatten
1 nypa jäst, ca 10 g
1 tsk salt
ca 6 dl siktat dinkelmjöl

Garnering
svarta vallmofrön

Gör så här
1. Koka dinkelkornen i 3 dl vatten på medelvärme tills de är nästan helt mjuka, 10–15 minuter. Dra kastrullen från spisen och låt svalna.
2. Lös upp jästen i 1 dl vatten. Tillsätt dinkel med kokvätska, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös deg, 3–5 minuter.
3. Stjälp upp degen på en mjölad yta och dela den i 16 lika stora delar. Häll upp vallmofrön i en liten djup tallrik eller skål.
4. Forma degbitarna till små slarviga bullar och doppa den kladdiga ytan i vallmofrön. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och ställ i kylen att jäsa över natten.
5. Sätt ugnen på 275°, gärna högre om det går. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur medan ugnen värms upp.
6. Sätt in plåten mitt i ugnen, sänk värmen till 250° och grädda 8–10 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

 

(11)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar