Annons

Annons

Italiensk köttsoppa

Använd gärna en kraftigare salami av god kvalitet i soppan. Fettet från korven kommer att smälta i den heta buljongen under kokningen och ge god smak åt hela rätten. Soppan blir riktigt matig och nästan som en blandning mellan soppa och gryta.

Foto: Magnus Carlsson

Foto: Magnus Carlsson

Italiensk köttsoppa

G L

ca 8 personer
Tid: 1½–2 timmar

3 morötter
3 palsternackor
600 g högrev eller annat grytkött från nöt
100 g salami G L
2 gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
½ urkärnad chili
ca ½ dl olivolja
4 dl torrt vitt oekat vin
ca 1 liter grönsaksbuljong G L
ca 2 tsk salt
ca ½ tsk nymalen svartpeppar
3 kvistar färsk rosmarin
1 fänkål
1½ ekologisk apelsin
1 burk vita stora bönor, 400 g
1 stor knippa rucola
75 g finriven parmesan

Annons

Gör så här
1.
 Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Putsa köttet från senor och skär det i små bitar. Skär salamin i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och chili fint.

2. Hetta upp en stor gryta med olivolja och bryn köttet i omgångar. Lägg det färdigbrynta köttet i en form vid sidan av när det är klart. Fräs lök, vitlök och chili en kort stund i grytan och tillsätt rotfrukterna. Låt allt fräsa en stund och tillsätt därefter köttet, vinet och buljongen. Krydda med salt och svartpeppar och lägg i rosmarinkvistarna.
3. Skär fänkålen i mindre bitar, skiva apelsinen grovt och lägg allt detta i grytan. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan med en sked. Lägg på ett lock och låt småkoka på låg värme ca 1½ tim eller tills köttet är mört. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden om det behövs.

4. Häll av bönorna och skölj dem noga i kallt vatten. Lyft bort rosmarinkvistar och apelsinskivorna från grytan. Tillsätt bönorna till grytan och eventuellt mer buljong eller vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Koka upp på nytt och servera soppan med rucola och parmesan på toppen.

 

 

(26)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar