Annons

Annons

”Historieätarna har varit kolossalt roligt”

Forskaren Richard Tellström försöker ta reda på varför vi i dag är så otroligt intresserade av mat. Han tror att framtidens forskare kommer att fråga sig detsamma om vår tid, liksom varför vi behövde 100 sorters yoghurt i kyldisken.

Richard Tellström medverkar som expert i den nya säsongen av Historieätarna. Foto: Sara Chogrich/SVT

Richard Tellström medverkar som expert i den nya säsongen av Historieätarna. Foto: Sara Chogrich/SVT

Alla vet kanske inte vem du är. Beskriv vad du gör! 

– Jag forskar om vad måltiden har för betydelse för människor genom historien, och om varför vi håller på så mycket med mat.

Vilken är din favorit-era ur matsynpunkt, och varför?

Annons

– Tidigt 1800-tal, romantiken. Det är en intressant brytningstid, då vi går från den gamla matkulturen till vår tids ideal med mer örtighet och krämighet, och kombinationer av konsistenser.

Har du någon gång tänkt att där  i mathistorien, där blev det galet?

– Jag är ju kulturforskare – det är lika intressant med saker som är helt uppåt väggarna som när det görs bra saker, och försöka förstå vad det står för.

Finns det guldkorn som fallit i glömska?

– De tillagade grönsakerna. De salladsbufféer vi ser på lunchen i dag, med råa, kalla grönsaker och kall sås av någon mejeriprodukt, kom först på 70-talet. Dessförinnan serverades ofta ett enklare smörgåsbord, med bland annat inlagda grönsaker, före maten.

Hur håller man energin uppe som forskare?

– Dels finns det forskning där man sitter och gräver fram uppgifter, och då krävs det att man har bra sittfläsk och inget annat. Sedan finns det forskning där man ägnar sig åt kreativt skrivande, som kräver inspiration. Det brukar jag göra på förmiddagen när jag är som piggast. Jag har ätit samma frukost i 40 års tid: en kanna te och en kavringsmörgås med något slags pålägg.

Privat, hur är ditt matintresse?

– Ganska stort. Jag är ingen matnörd, men jag kan laga mat som avkoppling.

Vad gillar du att laga?

– Fransk mat. Protein, potatis och grönsaker.

Vi har sett dig som expert i flera mediala sammanhang. Vad har varit roligast?

– Historieätarna har varit kolossalt roligt att göra. Det har gett mig som forskare en unik möjlighet att få en större förståelse genom att få mat som inte lagats på hundratals år upplagad.

Utöver tv, hur ser den närmaste framtiden ut för dig?

– Jag har tänkt att ägna mig åt migrantmat, hur man förhåller sig till sin matkultur när man flyttar in i en ny. Vad behåller man, och vad struntar man i?

Vad tror du att matkulturforskare kommer att säga om vår tid om 100 år?

– De kommer att undra över varför vi hade 100 sorters yoghurt i kyldisken. Varför vi började göra ale igen, och dessutom hemma, som vi inte gjort på 150 år. De kommer att vara förvånade över hur människor kunde vara så oerhört intresserade av mat! Och att vi tog fotografier på vår mat och la ut dem på Facebook kommer de att tycka är oerhört festligt.

Forskar om mat och landskap

Namn Richard Tellström.

Ålder 55 år.

Bor Uppsala.

Yrke Matkulturforskare och mathistoriker. Deltar just nu i ett projekt som undersöker vad maten berättar om landskapet.

Aktuell Medverkar i tredje säsongen av Historieätarna  i SVT med premiär 14 november.

Mer läsning:

SMK-vinnaren Catarina König: Jag hade verkligen motstånd

Bokaktuelle Maximillian Lundin: Därför blev jag vegan

 Peter Norman: Därför älskar jag potatis

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar