Annons

Annons

Hemlagad youghurt till frukost!

Bärkompott från sommarens härliga bär och yoghurt är gott till både frukost och mellanmål för den som är på språng. Köp färdig om du inte har orken, men det är enklare än du tror att göra sin egen yoghurt. Testa!

Recept: Marie Melchior. Foto: Line Falck

Recept: Marie Melchior. Foto: Line Falck

Yoghurt med bärkompott

G L

4 portioner
Tid: 25 minuter

6 dl naturell yoghurt L, se recept nedan

Bärkompott
500 g bär, t ex jordgubbar och blåbär (färska eller frysta tinade)
1 vaniljstång
½ dl vatten
2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk strösocker

Annons

tillbehör
flytande honung

Gör så här
1. Bärkompott: Rensa bären om du använder färska. Dela jordgubbarna i mindre bitar. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet.
2. Värm bären i en gryta tillsammans med vatten, vaniljstång, vaniljkorn och ingefära. Låt det sjuda cirka 5 minuter. Tillsätt sockret och rör tills det är upplöst. Låt bärkompotten stå och dra 15 minuter. Ta upp bären med en hålslev och lägg i en ren burk, häll lagen över och låt sedan svalna.
3. Servering: Häll yoghurt i 4 glas, häll över bärkompotten och ringla över lite honung.

Grundrecept yoghurt

G L

6 glas

Tid: 30 minuter + vila 8–10 timmar

1 liter mjölk, 3 % L

2  1/2 dl naturell yoghurt L

Gör så här

1. Värm mjölken i en gryta till 85° och låt den sedan svalna till 45° (ställ grytan i kallt vatten så går det lite snabbare).

2. Häll den avsvalnade mjölken i en skål och vispa i naturell yoghurt. Häll blandningen i små glas eller i en skål och täck med plastfilm. Ställ skålen i en kylväska och förvara

varmt över natten, t ex ovanför ett element eller ovanpå kylen eller frysen. Det är viktigt att temperaturen ligger på 45° 8–10 timmar.

3. Ställ därefter yoghurten i kylskåpet. Där kan den hålla sig i upp till 14 dagar.

Annan god vardagsmat

Snabb vardagspasta med en twist

10 x kycklingrätter för alla tillfällen

Färsbiffar med gräddkokta morötter

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar