Annons

Annons

Helstekt oxfilé med råstekta rotfrukter och tryffelbéarnaise

Tänk på att oxfilén behöver tid att vila efter tiden i ugnen. Då stannar köttsaften kvar i köttet när man skär upp det, och det blir saftigt och fint.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Johnér

Recept: Elisabeth Johansson. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Helstekt oxfilé med råstekta rotfrukter och tryffelbéarnaise

G L
8 portioner
Tid: 1½ timme

1,4 kg oxfilé
smör och olja till stekning L

Råstekta grönsaker
8 potatisar
2 morötter
2 röda morötter
2 gula morötter
1 silverlök
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och nymald svartpeppar

Annons

Tryffelbearnaise
150 g smör
3 äggulor
3 msk vatten
½ msk dragonvinäger
½ svart tryffel, finhackad eller några droppar tryffelolja
2 msk hackad dragon
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar

Gilla Matmagasinet på Facebook

Garnering
daikonkrasse

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°.
2. Putsa oxfilén fri från hinnor. Dela filen i två bitar och bryn dem runtom i smör och olja i en stekpanna.
3. Lägg köttet i en ugnsform stick i en termometer och efterstek det mitt i ugnen till 55° grader om du vill att det ska var medium till rosa. Det tar cirka 30 minuter, men tiden beror på hur länge du brynt det. Tillred grönsaker och sås medan köttet tillagas.
4. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila cirka 10 minuter.
5. Skala och hyvla rotfrukterna på en mandolin. Strimla löken. Blanda och stek i omgångar i smör och olja. Strö över hackad vitlök mot slutet av stektiden. Smaka av med salt och peppar.
6. Tryffelbearnaise: Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna något.
7. Rör ihop äggulor och vatten i en kastrull. Vispa i dragonvinägern och värm blandningen under vispning tills såsen börjar tjockna. Sätt ka­strullen på en blöt handduk, så glider den inte omkring, och droppa i smöret. Vispa kraftigt hela tiden.
8. Vänd ner tryffel och dragon i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
9. Skär upp köttet och lägg upp det på ett varmt fat tillsammans med de råstekta rotfrukterna. Garnera med daikonkrasse och servera tryffelbearnaise och sallad vid sidan om.

 

Laga mer ur nyårsmenyn!

Förrätt
Hummerpizza med picklad silverlök och srirachamajo

Laxtartar med forellrom

Musslor med BBQ-dipp

Varmrätt
Spenatsallad med hyvlad parmesan

Dessert
Citronsorbet

Dubbel kaffe- och chokladparfait med italiensk maräng

 

Läs också

(89)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar