Annons

Annons

Helglyxig gorgonzolagratinerad oxfilé

Mauds oxfilé gratinerad med gorgonzola tillsammans med valnötter är alldeles underbar. Serveras med babyspenat och granatäppelkärnor.

Gorgonzolagratinerad-oxfile-spenat-stowr

Recept: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Gorgonzolagratinerad oxfilé med spenat

G L

8 portioner
Tid: 30 minuter

8 bitar putsad oxfilé à ca 180 g
salt och nymald svartpeppar
smör till stekning + 50 g smör L
1 liten zucchini
250 g gorgonzola L
ca 12 valnötter
ca 500 g babyspenat
3 msk torr sherry
granatäppelkärnor från 1 frukt

Annons

Prova också: Pepparkakor med gorgonzola och hjortronsylt

Gör så här
1. Bind om steksnöre runt bitarna så de får en rund fin form. Salta och peppra dem runt om och bryn dem ett par minuter på var sida så att de får fin färg, flytta över dem till ugnsform eller plåt med bakplåtspapper. Kyl köttbitarna om du vill förbereda. Detta kan du göra dagen före.
2. Skiva zucchinin mycket tunt och lägg skivorna lite omlott på köttbitarna. Toppa med en bit ost och valnötter. Sätt ugnen på 225°.  Låt köttet bli rumstemperat. Hit kan förberedas.
3. Strax före servering: Stick in en termometer i mitten på den tjockaste biten. Stek mitt i ugnen cirka 12 minuter tills innertemperaturen är 56° för rosastekt kött.
4. Fräs spenaten hastigt i 50 g smör i en stor stekpanna. Häll över sherry och låt det snabbt koka in. Salta och peppra lätt.
5. Lägg upp spenaten och köttbitarna på varma tallrikar och toppa med granatäppelkärnor.

Bjud på en festlig dessert:

Pavlova med passionsfruktscurd

Muscovadopudding med kanderade nötter

Överraska med kanelparfait

 

(61)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar