Annons

Annons

Stjärnkocken: Så lyckas du med vardagsmaten!

Tryter vardagsinspirationen? Läs stjärnkocken och trebarnspappan Markus Aujalays tips för att få maten att smaka godare och mer även i veckorna!

Markus Aujalay är en man med många järn i elden. Han driver både caféet och festvåningen Winterviken och den nyöppnade restaurangen Tegelbacken i centrala Stockholm, samtidigt som han sedan 2011 figurerat som programledare och domare i det omåttligt populära programmet Sveriges Mästerkock på TV4.

Annons

Markus-Aujalay

Men han är inte bara stjärnkock, utan också pappa till tre barn och kämpar som alla vi andra för att få ihop vardagspusslet. Här tipsar han om sina bästa knep för att lyckas med vardagsmaten:

Gilla Matmagasinet på Facebook
salt-peppar

Bra salt och peppar är en god start. Foto: Shutterstock

1. Ha kryddorna nära till hands

Om kryddburkarna står gömda i ett skåp är risken stor att du tappar orken och lusten att använda dem – med resultatet att maten inte smakar lika gott.

– Ha salt och peppar, men också andra kryddor, bredvid spisen så att det inte blir ett projekt att ta fram en krydda när man behöver den. Annars kan det lätt bli att man ska leta efter någon dragonburk som står långt bak i ett skafferi. Så ha allt lättillgängligt, det är ofta det som gör skillnaden på slutet när man ska smaka av sakerna.

 

Citroner-hela

Foto: IBL

2. Köp hem ett antal basvaror

Bra råvaror är A och O i all matlagning. Markus Aujalay avslöjar vilka basvaror han alltid har hemma:

– Jag har alltid citron hemma, det är gott och användbart till mycket. Att riva i lite citronskal eller citronsaft i maten känns fräscht. Sedan har jag en mängd olika sorters vinäger och oljor hemma. I kylskåpet finns det alltid ägg, smör och en bit parmesan.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

3. Var förberedd i butiken

När man är hungrig är det inte läge att gå till butiken, det är sedan gammalt. Antingen slutar det med att man får med sig hela affären hem eftersom magen kurrar så högt, eller så rafsar man snabbt ner ingredienserna till den vanliga tråkiga standardrätten.

Markus Aujalay berättar hur han gör för att laga varierande mat också till vardags:

– Jag använder anteckningsverktyget i telefonen, där jag har en mapp som heter mat. Där skriver jag ner saker som jag blir sugen på – när jag inte är hungrig. För när det väl är dags att handla och man är hungrig, då är det svårt att vara kreativ. Så om man ser något på tv eller läser om något spännande i tidningen som man vill testa, kan man skriva ner det. Sen när man ska bestämma vad man ska äta till middag, kan man gå in där och kolla in sina favoriter och idéer. Det är svårt att vara kreativ på beställning, speciellt när barnen börjar bli hungriga.

Laga någon av våra goda och snabba vardagsräddare:

Indisk linsgryta med kikärter – massor av smak på bara 20 minuter!

Asiatisk lax med citron och broccoli

Snabba linssoppan med kokosmjölk

Helstekt kyckling med granatäppelmarinad

Kryddiga kycklinglår med provensalsk smak till middag

 

(274)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar