Annons

Annons

Grillkvällens godaste biff

Saftiga biffar med hasselbacksbetor och tzatzikismör är en riktig höjdare. Sätt extra smak på smöret med hackad färsk oregano eller persilja.

Foto: Susanna Blåvarg

Marinerad biff med hasselbacksrödbetor och tzatzikismör

G L

6 portioner
Tid: ca 1 timme och 30 minuter

6 utskurna biffar, gärna med kappa
1 dl olivolja
1 tsk grillkrydda
1–2 vitlöksklyftor
2 tsk kinesisk soja
2 tsk rödvinsvinäger
2 kvistar rosmarin

Annons

Tzatzikismör
70 g grovt riven gurka
100 g smör, mjukt L
2 krm salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
nymald svartpeppar

Hasselbacksrödbetor
1 knippe rödbetor, 600–700 g, gärna små
30 g smör L
2 msk ströbröd G L

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1.Blanda marinaden. Lägg ner biffarna, vänd runt så att marinaden kommer åt alla bitar. Låt marinera 1 timme.
2.Tzatzikismör: Lägg gurkan i en sil och salta. Låt stå 10–15 minuter. Vispa upp smöret. Pressa ur allt vatten ur gurkan och vänd ner den samt vitlöken i smöret. Vrid över lite peppar.
3.Sätt ugnen på 200°.
4.Hasselbacksrödbetor: Skala rödbetorna och skåra ena sidan ca 1 cm djupt och med 1–2 millimeters mellanrum mellan skårorna. Lägg rödbetorna med skårorna uppåt i en ugnsform, gärna med grovt havssalt i botten. Smält smöret och pensla över rödbetorna, strö över ströbrödet. Baka mitt i ugnen i 35–40 minuter.
5.Grilla biffarna cirka 2 minuter per sida över het glöd. Servera med tillbehören.

BBQ-sås

G L

6 portioner
Tid: 15 minuter

1 tomat
1 schalottenlök
2–3 vitlöksklyftor
½ röd spansk chili
2 msk rapsolja
2 msk farinsocker
½ dl kinesisk soja G
½ dl ketchup
1 dl chilisås, t ex Heinz
salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1.Skär bort stjälkfästet på tomaten och skär den i tärningar. Skala lök och vitlök och finhacka den. Kärna ur chilin och finhacka även den. Fräs alltsammans mjukt i olja en stekpanna tillsammans med farinsocker.
2.Tillsätt soja och ketchup. Låt koka upp och sedan sjuda några minuter. Ta av från plattan och tillsätt chilisåsen, mixa såsen slät. Smaka av med salt.

 

Fler recept till succégrillkvällen:

Sparris- och long beans-baconrullar

Vattenmelonsallad med fetaost

Grillad entrecôte

Jordgubbstarte med vaniljkräm

Lemonad

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar