Annons

Annons

Gotländsk saffranspannkaka

Traditionellt serveras den här gotländska desserten med salmbärssylt och lättvispad grädde.

Av: Marie Tegnér Foto: Katja Kristoferson

Av: Marie Tegnér Foto: Katja Kristoferson

Saffranspannkaka

G L
2 portioner
Tid: 1 timme 40 minuter

Risgrynsgröt
¾ dl vatten
2½ msk grötris
½ kanelstång
½ krm salt
2 dl mjölk L
1 ägg
2½ msk mellangrädde L
1 msk rörsocker
½ kuvert saffran, 0,25 g
2 msk hackad sötmandel
2 msk torkade tranbär
1 tsk olja till formen

Annons

Tillbehör
2 dl hallon och blåbär, frysta och tinade
½ msk flytande honung

Gör så här
1. Börja med risgrynsgröten: Koka upp vatten, grötris, kanelstång och salt. Låt sjuda under lock 10 minuter. Tillsätt mjölken, koka upp och låt svälla på svag värme cirka 40 minuter. Låt svalna.
2. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop 2½ dl kall gröt, ägg, grädde, socker, saffran, mandel och tranbär. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter eller tills smeten stelnat.
3. Rör bären med honungen och servera dem till pannkakan.

Mer godsaker till fikat:

Söta små crinklecookies

Baka en saftig mandeläppelkaka

Shireen Selfelts ”Mammas baklava”

Farmors längd

Roy Fares pepparkaksrulltårta

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar