Annons

Annons

Godaste gräddbullarna fixar du själv

Gör egna fluffiga gräddbullar – det är lättare än du tror! Under chokladen döljer sig fluffig maräng smaksatt med vanilj, hallon eller lakrits.

Foto: Peter Kam

Gräddbullar

G L
20–25 stycken

Tid: 40 minuter

ca 10–15 smörgåsrån till botten

Marängfyllning
5 stora äggvitor
2 msk strösocker

Sockerlag
2 gelatinblad
¾ dl vatten
2½ dl strösocker
1 dl glykossirap

Annons

Förslag på smaksättning
4 tsk lakritspulver eller 4 tsk vaniljsocker eller 4 msk krossade, frystorkade hallon

Garnering
200 g mörk choklad
½ msk neutral olja
strössel, kokos, marshmallows eller frystorkade hallon

Gör så här
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Vispa äggvitorna med 2 msk strösocker till ett vitt skum.
3. Blanda vatten, socker och glykossirap till sockerlagen i en liten kastrull. Låt blandningen koka till 116° (använd termometer).
4. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i sockerlagen.
5. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat.
6. Tillsätt någon av smaksättningarna.
7. Stansa ut rundlar av smörgåsrånen, du får ut 2 bottnar per rån. Spritsa sedan på fyllningen i toppar. Sätt dem i frysen.
8. Smält chokladen, tillsätt olja och doppa gräddbullarna i chokladen.
9. Strö på valfri garnering, t ex strössel eller kokos.

(0)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar