Annons

Annons

Glassig flädermoussetårta

Jordgubbar och fläder tillsammans – kan det smaka mer sommar än så? Den här läskande tårtan smakar som allra bäst en varm dag.

Flädermoussetårta

Fläder och jordgubbar är en ljuvlig smakkombo. Bild: Ralph Månsson

Glassig flädermoussetårta

G

1 tårta, ca 10 bitar
Tid: 1 timme + tid att svalna och frysa

3 ägg
2 dl strösocker
4 dl mandelmjöl

Flädermousse
100 g vit choklad
3 äggulor
1 msk florsocker
4 dl vispgrädde
1½ dl outspädd flädersaft

Garnering
6 dl färska jordgubbar
fläderblommor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smörj kanten och strö det med lite mandelmjöl.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelmjölet och rör varsamt till en slät smet.
3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Lossa den kalla kakan och diska formen. Fäst plastfolie runt kanten och lägg tillbaka tårtbottnen.
5. Flädermousse: Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikron.
6. Vispa äggulor och florsocker vitt och poröst i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke.
7. Skrapa ner den smälta chokladen i äggsmeten och rör till en slät kräm. Tillsätt därefter den vispade grädden och flädersaften. Rör åter smeten slät.
8. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Täck med plastfolie och låt kakan stå i frysen minst 3 timmar.
9. Servering: Temperera tårtan i kylskåp 30 minuter innan den ska serveras. Lossa den därefter från formen och garnera med jordgubbar och fläderblommor.

Recept: Irene Ingelmark

Annons

Missa inte: Fläderblomssaft

Safta och baka med fläder

(0)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar