Annons

Annons

Frukostbullar med havre

Eftersom de här bröden bara behöver jäsa en gång behöver man inte stiga upp jättetidigt om man vill baka dem till frukost.

Foto: Anette Nilsson

Frukostbullar med havre

L
20 stycken

3 dl fiberhavregryn
5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk honung
2 msk matolja
1½ tsk salt
½ dl linfrön
ca 8 dl vetemjöl special

Gör så här
1. Rosta havregrynen i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få färg och det knäpper i dem. Lägg dem i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om.
2. Smula ner jästen i degbunken och rör om. Tillsätt honung, matolja, salt och linfrön.

Annons
Gilla Matmagasinet på Facebook

Blanda sist ner vetemjölet och arbeta samman till en slät och smidig men ganska lös deg.
3. Mjöla en bakduk ordentligt. Lättast är att sikta mjölet med en sil över duken, då fördelas det jämnt. Forma degen på bakduken till två jämntjocka längder, ungefär 35 cm långa. Strö över lite extra vetemjöl. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
4. Skär varsamt upp de färdigjästa längderna i trekantiga snittar med en kniv. Lyft försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper, luften ska inte gå ur dem.
5. Ställ in plåten mitt i den heta ugnen och duscha snabbt in vatten genom några tryck från en blomspruta. Stäng ugnsluckan och grädda bullarna 8–10 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

(86)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar