Annons

Annons

Forskarna: Så ska du tina maten

Ska man låta maten tina på diskbänken i rumstemperatur, i ett kallt vattenbad eller i kylskåpet? Forskarna har tagit reda på svaret.

 

Foto: IBL

Foto: IBL

På forskningsinstitutet SP Food and Bioscience i Göteborg har man fryst och tinat en hel drös olika livsmedel för att komma fram till hur man gör det bäst, rapporterar Ica-kuriren.

Forskarna kunde se att den bästa metoden är att lägga den frysta förpackningen i kallt vatten. Det beror på att vatten leder värme bättre än luft vilket gör så att maten tinar snabbare än i rumstemperatur.

Annons

Många tror att det är mer hälsosamt att tina maten i kylskåpet, men det menar forskarna är en seglivad myt. Att många ändå gör så beror på en rädsla för bakterietillväxt, men så länge maten tillagas direkt efter att den har tinat hinner inte bakterierna växa till.

Gilla Matmagasinet på Facebook

Det viktigaste man ska tänka på när man tinar är att passera minusgraderna närmast nollan så fort som möjligt. Det beror på att det är där som iskristallerna ombildas som mest och blir till större kristaller – och ju större kristaller desto större skada blir det på cellerna i livsmedlet. Om cellerna skadas får livsmedlet svårt att hålla kvar vätskan när den har tinat vilket leder till torrare kött och sladdrigare grönsaker.

Den här artikeln har tidigare publicerats på mabra.com

Läs också:

Så enkelt blir dina bestick blanka som nya igen!

5 sätt att vika servetter som gör din dukning vackrare

Grilla på saltsten från Himalaya

 

 

(15)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar