Annons

Annons

Fixa fredagsmyset med matiga sandwichar

Sandwichar är härligt att servera till fredagsmyset, eller varför inte till brunch! Lite extra goda tomater och egen majonnäs gör all skillnad för de här sandwicharna. Sätt igång och bred!

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Recept: Jens Linder. Foto: Stefan Wettainen

Tomat- och laxsandwich

G L
4 smörgåsar
Tid: 15 minuter + tid för salladen

120 g kallrökt lax i skivor
lite blandade salladsblad
10 små tomater (gärna med olika färger)
4 skivor ljust eller mörkt bröd G  L
smör L
4 msk majonnäs L

Annons

Gör så här
1. Börja med att göra majonnäsen. Ställ i kylskåp.
2. Skölj salladsbladen och låt dem rinna av ordentligt. Gör samma sak med tomaterna och skär dem sedan i  halvor eller mindre bitar.
3. Kantskär bröden och bred dem med smör. Lägg på majonnäs, tomat, lax och sallad på fyra av dem. Lägg på eventuell brödöverdel.
4. Servera sandwicharna med en gång, eller slå in dem i plastfolie om de ska serveras senare. Förvara dem inte för länge – då blir de svampiga.

Ägg- och baconsandwich

G L

8 trekantssandwichar
Tid: 15 minuter

3 kokta ägg
1 paket bacon, 140 g
50 g smör att steka i L
8 skivor vitt bröd gl
2 msk hackad gräslök
3 msk majonnäs, prova gärna receptet nedan L
1 msk senap G L

Gör så här
1. Skala äggen och skiva dem.
2. Smörstek bacon i pannan. Ta upp, låt svalna och bryt det i mindre bitar.
3. Stek bröden i samma panna för att suga upp fettet.
4. Blanda gräslök, majonnäs och senap och bred det tunt på hälften av brödskivorna.
5. Fördela äggen och baconet på de återstående fyra brödskivorna. Lägg  de första bredda brödskivorna ovanpå med majonnäsröran neråt. Sätt gärna i lätt press en stund. Dela dem sedan diagonalt så att det blir åtta små sandwichar. Servera.

Tips! För mer sting kan man breda lite extra senap eller någon relish på hälften av bröden, eller strö på finhackad saltgurka eller kapris.

Sandwich med korv och senap

G L

4 trekantssandwichar
Tid: 10 minuter

1 stor stekkorv eller 2 små G L
50 g smör att steka i L
4 skivor vitt bröd gl
1–2 tsk engelsk senap eller dijonsenap G L
1 msk grovhackad bladpersilja

Gör så här
1. Smörstek korven i pannan. Låt svalna och skär dem sedan i mindre bitar eller kvartar.
2. Smörstek bröden i samma panna för att suga upp smak och fett.
3. Bred ett tunt lager senap på två av brödskivorna. Strö över persilja och  lägg på korvbitarna. Lägg på de två andra brödskivorna som lock.
4. Låt gärna mackorna ligga i press en liten stund, så håller de ihop bättre. Skär dem på diagonalen och servera.

Kyckling- och svampsandwichar

G L

8 trekantssandwichar
Tid: 15 minuter

150 g kycklingfilé
salt och nymald svartpeppar
½ tsk torkad salvia
75 g smör att steka i L

cirka 4 dl blandad färsk svamp, grovskuren
8 skivor vitt bröd G L

blandade salladsblad

Gör så här
1. Salta kycklingfilén och krydda den med svartpeppar och salvia. Smörstek den i panna så att den blir vit rakt igenom men ändå är saftig, 68° innertemperatur. Låt svalna och skär  sedan i skivor eller småbitar.
2. Smörfräs svampen i samma panna 5 minuter under omrörning och låt svalna.
3. Smörstek bröden i samma panna för att suga upp smak från svamp och kyckling.
4. Lägg små salladsblad, kyckling och svamp på fyra av bröden. Lägg de fyra andra som lock.
5. Låt gärna ligga under press lite grann, så håller mackorna ihop bättre. Skär diagonalt till trekantsmackor.

Tips! Egen majonnäs förhöjer smakerna rejält och kan användas på alla sandwicharna om man vill. Här kommer en variant med lite brittisk touch.

Majonnäs på brittiskt vis

G L
1 sats, cirka 8 portioner
Tid: 10 minuter

2 äggulor
1 msk engelsk senap eller dijonsenap G L
1 msk maltvinäger eller vitvinsvinäger
2 dl matolja + 1 dl olivolja
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. Blanda äggulor, senap och vinäger.
2. Vispa, gärna med en ballongvisp, och tillsätt oljan lite i taget så att såsen inte spricker.
3. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer senap.

Något gott att äta efteråt:

Bär med havresmulor och grädde

Extra fluffiga pannkakor med kardemumma

Fresta med hemgjord kokosglass

 

(7)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar