Annons

Annons

Falafel med hembakade pitabröd

Hur får man egentligen till den där fickan i pitabrödet? Och den goda smaken på falafeln? Svaren hittar du här – öppna en tillfällig falafelbar hemma!

Recept: Mai Knauer och Julie Egemar Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer och Julie Egemar
Foto: Betina Hastoft

Falafel med hembakade pitabröd och yoghurtdressing

L
4 portioner
Tid: 2 timmar + 8–10 timmar för blötläggning

Pitabröd
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl, ca 450 g
2 msk neutral olja

Annons

Falafel
250 g torkade kikärter
1 knippe persilja
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
2 ägg
salt
2 msk havregryn eller ströbröd L
½ dl olivolja till stekning

Gilla Matmagasinet på Facebook

Yoghurtdressing
1 vitlöksklyfta
2 dl grekisk yoghurt L
1 tsk mald spiskummin
salt och nymald svartpeppar

Tillbehör
grönsallad, t ex isberg
2–3 tomater
½ gurka

Gör så här
1. Blötlägg kikärterna över natten.

Recept: Mai Knauer och Julie Egemar. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer och Julie Egemar. Foto: Betina Hastoft

2. Pitabröd: Lös upp jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt resten av vattnet, salt och nästan allt vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Olja in en annan skål och flytta över degen däri. Låt jäsa 1 timme.
3. Rulla ut degen på mjölat underlag till 8–10 bollar. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
4. Platta ut bullarna till rundlar, 10–15 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen cirka 3 minuter, tills de har fått fin färg och ”poppat” upp. Ta ut och låt svalna på galler.

Recept: Mai Knauer och Julie Egemar. Foto: Betina Hastoft

Recept: Mai Knauer och Julie Egemar. Foto: Betina Hastoft

5. Falafel: Sila bort vattnet från kikärterna, skölj dem och lägg dem i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. De ska inte kokas först. Mixa till en jämn färs och forma den till bollar med hjälp av två skedar.
6. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek falaflarna i rikligt med olja tills de får fin färg runt om, 3–4 minuter. Om du vill kan du också fritera dem.
7. Yoghurtdressing: Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Rör ner den i yoghurten och krydda med spiskummin, salt och peppar.
8. Servering: Riv salladen i stora bitar. Skiva tomater och gurka. Fyll pitabröden med varma falaflar, grönsaker och yoghurtdressingen.

Fler rätter att äta med händerna:

Kycklingburgare med röd coleslaw

Läckra laxburgare med fetaost

Knapriga pizzabröd

Läckra pizzor på tortillabröd

Rostbiffsbaguette

 

Läs också

(18)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar