Annons

Annons

En helt underbar tomatsås

Ugnsbakade färska tomater ger såsen en extra djup och fyllig smak. Förutom till pastarätter kan du använda den som bas i många andra recept.

Recept: Jan-Erik Hagbohm Foto: David Back

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Foto: David Back

Ugnsbakad tomatsås

G L
ca 5 dl
Tid: 1 timme 10 minuter

ca 1 kg blandade tomater
½ dl olivolja
1 röd chili
4–5 vitlöksklyftor, hackade
några kvistar timjan
rivet skal av 1 citron
salt och nymald svartpeppar

Annons

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Skär bort fästet. Lägg tomaterna i en ugnsform med snittytan upp. Ringla lite olivolja över.
2. Dela chilin på längden och kärna ur den.

Gilla Matmagasinet på Facebook

Fördela chilin och vitlöken över tomaterna. Toppa med timjankvistar och rivet citronskal. Sätt in mitt i ugnen och baka tomaterna 40 minuter.
3. Ta ut formen och plocka bort timjankvistarna. Skrapa sedan ner allt från formen i en kastrull och mixa till en slät sås. Låt den puttra på låg värme cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera såsen till nykokt pasta eller häll upp på burk och använd som bassås till andra rätter.

Använd tomatsåsen till:

Vegolasagne där ingenting saknas

(43)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar