Annons

Annons

Kaffe- och chokladparfait med italiensk maräng

Det är några steg i tillagningen, men har man bara tillräckligt med tid på sig är den enklare att göra än den ser ut. Och framförallt, den kommer att göra succé på nyårsmiddagen!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Johnér

Recept: Elisabteh Johansson. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

Kaffe- och chokladparfait med italiensk maräng

G
6–8 portioner
Tid: 1 timme + minst 5 timmar i frys

3 dl vispgrädde
1¾ dl strösocker
1 dl vatten
5 äggulor
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk espresso eller starkt kaffe
4 cookies G
200 g hallon

Annons

Italiensk maräng
2 äggvitor
¾ dl vatten
120 g strösocker
1 msk strösocker
½ tsk mald kanel

Gör så här
1. Vispa grädden lätt.
2. Koka upp socker och vatten tills blandningen är 110°, använd termometer. Dra av från plattan. Vispa ner sockerlagen i äggulorna och vispa tills smeten kallnat.
3. Hacka chokladsorterna var för sig och smält dem var för sig över vattenbad eller i mikron.
4. Dela upp äggulesmeten i två skålar. Vänd ner mjölkchokladen i den ena och den mörka chokladen i den andra. Chokladen ska fortfarande vara varm när man blandar så att det inte blir klumpar. Vispa i kakao och kaffe i den mörka smeten. Vänd ner hälften av grädden i vardera skål.
5. Häll upp den mörka chokladen i botten av portionsglas. Krossa kakorna och strö i hälften av smulorna och lägg i ett par hallon i varje glas. Spara resten av hallonen och smulorna till garnering och servering.
6. Häll på den ljusa chokladmassan och ställ in glasen i frysen. Låt dem stå minst fem timmar. Om de ska stå längre så är det bra om du plastar in glasen.
7. Italiensk maräng: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och 120 g socker till 121°. När sockerlagen mäter 110°, börja vispa upp äggvitan till ett skum. Tillsätt 1 msk socker. Häll i sockerlagen i äggvitan i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk därefter hastigheten och vispa tills marängen svalnat. Tillsätt kanelen.
8. Lägg på resten av hallonen och kaksmulorna. Spritsa på marängen och bränn försiktigt av den med en gasolbrännare. Akta så att lågan inte kommer åt de kalla glasen, då kan de spricka.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

Fler festliga desserter:

Chokladfondant

Sticky toffee pudding

Äppelkompott med kardemummasmul

Basilikapannacotta

 

(29)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar