Annons

Annons

Det här ska du dricka till påskmaten

Öl, vin och kanske en snaps? Och vad ska man dricka till osten och påskgodiset? Matmagasinets dryckesexpert Jan Holmström guidar till dryckerna som matchar påskmaten bäst. Bläddra i bildspelet nedan för att se hans tips.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Ägg, sill, lax och lamm är de traditionella råvaror vi brukar fira påsken med – förutom allt godis, förstås. Men just ägg och sill står högt upp på listan över mat som passar dåligt till vin, men det beror ju på hur det tillagas. Ett kokt ägg och rödvin är ingen vidare kombination, men om ägget finns i en smakrik kokott, överstrött av flagad tryffel eller i en hollandaisesås är vin inget som helst problem.

Annons

Sill fungerar ungefär likadant. Till en senapssill är det lätt att hitta ett gott vin, till en ren bit matjessill är det väldigt svårt. Jag har kollegor som hävdar att det går att dricka vin på druvan gewürztraminer till matjessill. Jag har provat, och kommer aldrig att göra om det.

Däremot är öl och nubbe alltid ett bra alternativ till de kalla delarna av påskbordet. Det är mat och dryck som utvecklats tillsammans, så det är lätt att förstå att de fungerar ihop. Till påsk kommer det många olika sorters påsköl. Vanligen är påsköl ett starkt aromatiskt och kraftfullt öl som bryggdes för att kunna stå sig över sommaren. På senare år har det moderna och hantverksmässigt gjorda påskölet blivit allt sötare, vilket egentligen rimmar illa med påskmaten. Jag väljer då hellre ett öl av typen mörk lager för att få ett öl som inte tar över hela smakupplevelsen utan lämnar lite utrymme åt maten också.
Till lammsteken väljer jag dock tveklöst ett glas vin. Och till godiset eller osten ett glas vanlig ruby port.

Läs mer

Matmagasinet hjälper dig planera påskmaten

Mauds inlagda lax

De godaste munsbitarna till påsk

 

(4)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar