Annons

Annons

Den allra godaste kladdkakan

Baka Matmagasinet-redaktionens absoluta kladdkakefavorit! Mauds lyxiga kaka är dessutom glutenfri.

Recept: Maud Onnermark. Foto: Tine Guth Linse

Mauds bästa kladdkaka

G L

1 tårta
Tid: 30 minuter + tid att svalna

100 g smör  L
200 g mörk choklad L
2 dl strösocker
4 ägg

Apelsinskalsstrimlor
2 ekologiska apelsiner, vältvättade

½ dl strösocker

1 dl vatten

Annons

Chokladglasyr
1 dl vispgrädde L
100 g mörk choklad L
1 msk honung
1 msk smör

Tillbehör
lättvispad grädde L

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret i en 2-literskastrull.
3. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör till en blank smet utan klumpar.
4. Vispa ner sockret och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat.
5. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Smörj kanterna. Häll smeten i formen. Grädda på andra falsen nerifrån cirka 15 minuter. Låt kallna och stå i kyl innan den tas ur formen.
6. Apelsinskal: Strimla den yttersta delen av skalet med ett zestjärn. Förväll skalstrimlorna ½ minut i kokande vatten. Häll av vattnet. Koka på nytt upp dem med ½ dl socker och 1 dl vatten och låt sjuda 5–10 minuter tills lagen är simmig. Ta upp strimlorna ur lagen.
7. Glasyr: Koka upp grädden. Ta från värmen och tillsätt chokladen i små bitar. Rör tills chokladen smält. Tillsätt honung och smör. Låt svalna något och häll den sedan på den kalla kakan. Garnera med apelsinskalstrimlorna. Servera med en klick lättvispad grädde.

Fler goda kladdkakor

Kladdkaka med messmörstäcke och hjortrongrädde

Kladdkaka med vit choklad och jordnötter

Kladdkaka med karamelltwist

 

(4)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar