Annons

Annons

Citronmarängpaj

Pajen kan bakas i god tid före kalaset, men gör gärna marängen samma dag. Det är gott att servera en klick lättvispad grädde till pajen.

Recept: Trine Hahnemann Foto: Lars Ranek

Recept: Trine Hahnemann
Foto: Lars Ranek

Citronmarängpaj

L
1 paj, cirka 10 bitar
Tid: 1 timme

3 dl vetemjöl, 180 g
2 msk strösocker
125 g kallt smör L
1 msk vatten

Fyllning
75 g smör L
1½ dl strösocker
skal av 2 citroner, ekologiska
1 dl pressad citron
3 ägg

Annons

Maräng
2 äggvitor
½ tsk vitvinsvinäger
1½ dl strösocker
tillbehör
ev lättvispad grädde L

Gör så här
1. Pajdeg: Blanda mjöl och socker gärna i en matberedare och finfördala smöret däri eller gör degen i bunke med fingertopparna. Häll i vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt den vila i kylskåpet minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
2.  Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
3. Fyllning: Smält smöret och blanda ner sockret. Tillsätt citronskal samt citronsaften och rör ner äggen så att de bara blandar sig. Smaka av så att fyllningen är tillräckligt syrlig – ha annars i lite mer citronskal och lite saft. Häll fyllningen i det förgräddade skalet och grädda pajen 15–20 minuter tills fyllningen har stannat.
4. Maräng: Vispa äggvitorna till skum med vinägern. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
5. Bred marängen över pajen. Ställ tillbaka pajen i ugnen och grädda mitt i ugnen ytterligare 5–10 minuter tills den får fin färg, passa noga. 6. Låt pajen svalna före serveringen. Servera gärna med en klick vispgrädde som bryter.

Gilla Matmagasinet på Facebook

 

(69)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar