Annons

Annons

Chokladtårta och maränger med smak av mint

Sätt smaken av mint på din chokladtårta och toppa med färgade maränger.

Foto: Susanna Blåvarg

Foto: Susanna Blåvarg

Mintchokladtårta med mintmaränger

10–12 bitar
Tid: ca 2 timmar

400 g mörk choklad, 56–70 % L
100 g smör L
4 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
några droppar pepparmyntsolja

Chokladglasyr
125 g mörk choklad 64–70 % L
1¼ dl vispgrädde L
10 g smör, rumsvarmt L
12 mintkarameller, Marianne L

Annons

Gör så här
1.Sätt ugnen på 175°.
2.Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret i mikron eller över ett vattenbad.
3.Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten och sikta i vetemjöl. Droppa i pepparmyntsoljan.
4.Häll upp smeten i en smord springform, 24 cm i diameter. Grädda kakan i ugnen cirka 25 minuter. Ta ut den och låt den svalna.
5.Chokladglasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt svalna något. Rör i smöret.
6.Bred tryffeln över tårtan. Hacka karamellerna och strö över hacket när glasyren börjar stelna. Garnera med mintmaränger och servera några extra i en skål vid sidan om.

 

Mintmaränger

ca 30 maränger
Tid: 1 timme 20 minuter

2 äggvitor
1½ dl strösocker
½ tsk ättiksprit
några droppar pepparmyntsolja
hushållsfärg, gärna i olika färger

Gör så här
1.Sätt ugnen på 100°.
2.Vispa ihop äggvitor, socker och ättiksprit till en fast smet i en rostfri skål. Sätt skålen över ett varmt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är cirka 55–60°.
3.Ta skålen från värmen och fortsätt vispa smeten tills den är kall. Dela upp i olika skålar om du vill ha flera färger. Droppa i färgen, men var försiktig så att det inte blir för mycket.
4.Spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme. Låt marängerna svalna. Förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

Fler goda tårtor:
Marängglasstårta med nutella
Glasstårta med hallon
Hallonglass på choklad- och valnötsbotten
Chokladmandeltårta
Mandelmaräng med rabarberskum och bär
Punschtårta
Chokladtårta med körsbärsgrädde
Vit chokladtårta med blåbär
Tårta med lemon curd

Citrontårta med ricottakräm

Läs också

(17)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar