Annons

Annons

Carpaccio med syltade kantareller

Ta hand om kantarellerna i gömmorna och lyft carpaccion till nya höjder tillsammans med fina tillbehör av jordärtskockor.

Recept: Miki Cutic

Recept: Miki Cutic

Carpaccio med syltade kantareller

GL
4 portioner
Tid: 45 minuter + 8–10 timmars syltning

200 g oxfilé eller ryggbiff

Syltade kantareller
20–25 små kantareller, ca 100 g

Lag
½ dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
2 lagerblad

Annons

Jordärtskockspuré och -chips
4–5 jordärtskockor
1 schalottenlök
2 msk crème fraiche L
salt
1 dl matolja till fritering

Servering
babyspenat eller rucola
hyvlad parmesanost
flingsalt och svartpeppar
från kvarn
kallpressad olivolja
färska örter, t ex timjan, körvel, dill

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Syltade kantareller: Ansa svampen. Blanda alla ingredienserna till lagen i en liten kastrull och koka upp tills sockret har smält. Lägg i svampen och koka upp igen. Kyl snabbt i vattenbad. Täck och ställ i kyl över natten.
2. Lägg undan en jordärtskocka till chipsen. Skala och grovtärna resten av dem. Skala schalottenlöken och hacka den grovt.
3. Jordärtskockspuré: Koka tärnade jordärtskockor och lök mjukt i lättsaltat vatten. Ta upp och låt rinna av. Kör till puré i matberedaren tillsammans med crème fraiche och salt. Klicka ner purén i en spritspåse och låt svalna.
4. Skär den sparade jordärtskockan i riktigt tunna skivor, gärna med hjälp av mandolin. Hetta upp matolja till cirka 180° i en liten kastrull. Var försiktig, för oljan är riktigt het. Fritera skivorna runt om i den heta oljan tills de blir krispiga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta lite lätt.
5. Skiva köttet så tunt det går och lägg upp på ett fat. Toppa varje skiva med några svampar. Spritsa upp klickar med jordärtskockspuré och toppa med chips. Strö på spenat, hyvlad parmesan och flingsalt. Ringla över lite kallpressad olivolja. Toppa med färska örter, avsluta med några tag med pepparkvarnen och servera.

Fler goda förrätter

Förrätt på 10 minuter – carpaccio på bresaola

Rödbetscarpaccio med getost

Plätt-torn med smörstekta kantareller

 

(2)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar