Annons

Annons

Buljongfondue med fyra såser

Buljongfondue gör köttet lite mer kokt. Testa någon eller några av våra goda såser till!

Foto Eva Hildén Smith

Recept: Elisabeth Johansson. Foto Eva Hildén Smith

Buljongfondue med fyra såser

GL
6 portioner
Tid: 1½ timme

1 kg lammentrecôte eller lammstek
ca 1½ liter grönsaksbuljong
5 kvistar timjan
1 butternutpumpa
2 rödlökar
1 stånd svartkål
¼ huvud rödkål
¼ huvud spetskål eller vitkål

Annons

Gör så här
1.  Förbered alla tillbehör.
2.  Skär köttet i cirka 3 cm stora bitar. Skala och kärna ur pumpan. Ansa grönsakerna och skär upp dem i bitar.
3. Hetta upp grönsaksbuljongen med timjan på spisen. Ställ fonduegrytan mitt på bordet. Låt var och en få var sitt spett. Trä upp bitar på spett och låt koka i buljongen. Se till att buljongen hålls kokande, eftersom den kyls snabbt av råvarorna.

Läs också: Klassisk köttfondue med fyra läckra såser

Vitlöksyoghurt

G L
Vill man smaksätta vitlöksyoghurten ytterligare kan man göra det med t ex rivet citronskal eller hackad mynta.

Gilla Matmagasinet på Facebook

2 dl turkisk eller grekisk yoghurt L
1–2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk honung
1 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
½ tsk olivolja

Gör så här
Blanda alla ingredienser.

 

Paprikahummus

G L

1 burk kokta kikärter, 400 g
2 rostade paprikor, finns att köpa på burk
1–2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem i kallt vatten. Mixa kikärterna till mos.
2. Häll av paprikan och låt den torka på en bit hushållspapper. Skär den i strimlor. Tillsätt dem och vitlöken till kikärterna och mixa. Droppa i oljan och smaka av med salt och peppar.

 

Hemgjord ajvar

G L

1 aubergine
2 msk oliv- eller rapsolja
2 paprikor eller 4 färdigrostade, finns att köpa på burk, t ex Fontana
½ rödlök, hackad
2 tsk rödvinsvinäger
½ tsk honung
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Halvera auberginen på längden, pensla olja på snittytorna, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan ner.
2. Dela och kärna ur paprikan, pensla med olja på skalsidan och lägg skalsidan uppåt på plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen cirka 10 minuter, tills paprikan börjar bli svart på skalet och auberginen mjuk.
3. Gröp ur auberginen med en sked och släng skalet. Skala paprikorna, mixa paprikorna och auberginen grovt, tillsätt rödlöken och smaka av med vinäger, honung, salt och peppar.

 

Rostad vitlökssås

G L

8 vitlöksklyftor
1 dl + 1 dl neutral olja
3 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 krm salt
2 msk hackad rosmarin

Gör så här
1. Skala vitlöken och lägg i en kastrull. Häll på 1 dl neutral olja och värm på medelvärme tills vitlöken börjar få färg. Ta av från värmen och låt svalna.
2. Sila av vitlöken och mixa klyftorna (spara oljan). Blanda äggulor, senap och vinäger, droppa i vitlöksoljan och vispa kraftigt under tiden.
3. Blanda olivoljan och resten av den neutrala oljan och droppa i lite i taget och fortsätt vispa kraftigt under tiden. Tillsätt salt och den rostade och mixade vitlöken. Vänd i rosmarin.

 

(14)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar