Annons

Annons

Kryddig bulgursallad med Dukkah

Dukkah är en kryddblandning från Egypten som också kan göras på hasselnötter, mandel och andra sorters nötter. Morötterna ger en fin sötma. Kan ni få tag på en röd och en gul morot så blir det extra vackert. Använd gärna grov bulgur som ger lite stuns i konsistensen. 

Recept: Jens Linder
Foto: Stefan Wettainen

Bulgursallad med dukkah

L
4 portioner
Tid: 25 minuter

Bulgursallad
2 morötter, gärna i olika färger
4 dl vatten
1 tsk rödvinsvinäger
½ tsk salt
2 dl bulgur
2 msk olivolja
Dukkah
25 g pinjenötter (cirka 3 msk) eller hasselnötskärnor
1 msk sesamfrön
½ tsk korianderfrön
½ tsk spiskummin
1 krm salt

Annons

Gör så här
1. Bulgursallad: Skala och skiva morötterna. Koka upp vatten, vinäger, morotsskivor och salt i en kastrull. Häll i bulgur och rör om. Sjud under lock på mycket låg värme 10–12 minuter.
2. Ta av från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Låt rinna av i durkslag, häll ut på ett fat och låt svalna.
3. Dukkah: Rosta pinjenötterna och sesamfröna i en torr stekpanna på medelgod värme under omrörning tills de är lätt rostade, passa noga så att de inte bränns. Lägg i koriandern och spiskumminen i pannan. Låt rosta i ytterligare någon minut. Mixa alltsammans tillsammans med salt i en mixer. Eller stöt i en rymlig mortel.
4. Rör i dukkah och olivolja i bulgurn. Smaka av. Servera sval eller kall.

Gott att äta till bulgursallad:

Kycklingspett med en fräsch mango- och avocadosallad

Lammfärsspett med fyra örter

Dippa i röd hummus och mild blomkålsröra

 

 

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar