Annons

Annons

Bröd med oliver och rosmarin

Ett härligt bröd med knaprig skorpa och fin sälta.

bröd med oliver och rosmarin

Servera brödet med en grekisk sallad eller som aptitretare till ett glas vin. Bild: Ralph Månsson

Bröd med oliver och rosmarin

L

2 bröd

50 g jäst
1 liter kallt vatten
1½ msk salt
1½ msk torkad rosmarin
1½ dl urkärnade svarta kalamonoliver
2,1 liter vetemjöl special, 1 300 g

Gör så här
1. Smula jästen i en degbunke och rör ut i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn deg. Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.
2. Värm ugnen till 225°.

Annons

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Dra ut bitarna till längder, vrid och forma till kransar. Lägg varje krans på plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda den ena kransen direkt i 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk medan den andra kransen gräddas på samma sätt. Har du varmlufts ugn kan båda kransarna gräddas samtidigt, men sätt då ugnen på 210°.

Kalamonoliver
… är den mest kända olivsorten från Grek land och många känner den som kalamata, men för att få heta kalamata måste enligt nya EU-regler kalamonoliverna komma från just distriktet Kalamata på det grekiska fastlandet. Färgen är mörkt lila eller mörkt brun till nästan svart. Smaken är salt och fruktig och de passar utmärkt i brödet.

Recept: Mette Ankarloo

Missa inte: Långtidsjäst durumbröd

(0)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar