Annons

Annons

Så gör du Leif Mannerströms julskinka på vildsvin

Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord med Leif Mannerströms julskinka på vildsvin!

julskinka-skivad

Tillhör du dem som har tillgång till viltkött, och framförallt ungkött av vildsvin, bör du prova att tillaga julskinkan av vildsvin i år. Krögaren och jaktentusiasten Leif Mannerström ger sina bästa tips:

Annons

– Jag vill gärna göra skinkan på ett helt lår, delvis urbenat. Det blir en väldigt fin form om man sparar en del av fläskläggen och benet där.

kryddning-julskinka

  1. Det rimmade året fläks upp och gnids in med Mannerströms kryddblandning. Därefter binds skinkan ihop eller nätas.

bunden-julskinka

Gilla Matmagasinet på Facebook

2. Vildsvinsskinkan kan med fördel ligga i vakuumpåse i kylen och gotta till sig med kryddorna till dess den ska anrättas.

– Kryddblandningen ger en fantastisk julkänsla. Dessutom hjälper gelatinpulvret till att binda ihop låret när det tillagas. Det är ett riktigt bra knep, säger Leif Mannerström.

 

Nedan kommer receptet på Leif Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

vildsvin-julskinka

Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

3–4 kilo rimmat vildsvinslår
steksnöre för bindning
stekpåse (följ instruktionerna på förpackningen)

Kryddmix
1 msk stött kryddpeppar
½ msk stött vitpeppar
½ msk stött svartpeppar
1 tsk stött nejlika
2 tsk mald ingefära
1 msk socker
½ msk salt
1 msk gelatinpulver

Obs! Lägg undan ½ msk av kryddmixen till griljering innan socker, salt och gelatinpulver blandas i

Griljering
2 äggulor
2 msk Slotts senap
2 msk farinsocker
½ msk av kryddmixen
lite potatismjöl till ”pudring”

Gör så här
1. Följ instruktionerna ovan.
2. Sätt ugnen på 125°. Sätt en termometer i skinkan, sätt in den i varm ugn och baka tills innertemperaturen mäter 70–75°. Ta ut och låt vila och svalna.
3. Griljering: Rör ihop ingredienserna.
4. Sätt ugnen på 225°. Ta eventuellt bort lite fett på skinkan. Pudra den avsvalnade skinkan med potatismjöl och pensla den sedan med griljeringen. Ställ in skinkan i ugnen på nytt och stek tills griljeringen fått fin färg.
5. Det bästa är naturligtvis att äta skinkan när den fortfarande är ljummen, för då smakar skinkan allra godast enligt Leif Mannerström.

Mer kött till julbordet

Laga ölkokt julskinka som Anders Levén

Laga senapsprickig julskinka och lättgjord julsenap som Maud

Mauds snabba köttbullar

 

(4)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar