Annons

Annons

Bjud på italiensk köttgryta

Grytan ska koka långsamt och länge, men den sköter sig själv så du får tid över till annat. Du kan enkelt halvera satsen om du vill, och den

Av: Europapress Foto: Maja Smend

Av: Europapress
Foto: Maja Smend

Italiensk köttgryta

GL
8–10 portioner
Tid: 5½ timmar

30 g torkade trattkantareller
1–2 bitar högrev, 1,6 kg
rapsolja till stekning
3 stora rödlökar
3 morötter
4 selleristjälkar
250 g pancetta eller rimmat stekfläsk
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 burkar små plommontomater eller körsbärstomater à 400 g
1 flaska rött chiantivin, 75 cl
1 tärning oxbuljong GL
1 msk salt
2 tsk nymald svartpeppar
1 påse små fasta potatisar, ca 1 kg
persilja, grovhackad

Annons

Kryddiga baguetter
100 g smör L
½ dl parmesan
chilipeppar eller paprikapulver
4 små bake off-baguetter

Gör så här
1.  Häll 3 dl kokande vatten över den torkade svampen.
2. Bryn köttet runt om i olja, flytta över det till en tallrik.
3. Skala och tärna lök och morot. Skiva sellerin. Skär fläsket i strimlor. Fräs allt tillsammans med lagerbladen i olja 10 minuter. Häll av och spara vattnet från svampen. Krama ur svampen och låt den fräsa med några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med 1 minut.
4. Tillsätt blötläggningsvattnet, se till att inget skräp eller sand kommer med. Tillsätt tomaterna samt vin och buljongtärning. Koka upp och tillsätt sedan köttet. Salta och peppra. Sjud sakta under lock cirka 3 timmar, rör om då och då.
5. Ta upp köttet och dra isär det med två gafflar. Ta bort eventuella slamsor av fett. Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt potatisen och koka på mycket låg värme ytterligare 1½ timme tills köttet är riktigt mört och potatisen mjuk. Ta av locket mot slutet om det är för mycket vätska och låt den koka bort. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
6. Kryddiga baguetter: Blanda smör och parmesan. Smaksätt med lite chilipeppar eller paprikapulver. Skär snitt i baguetten och fördela smöret i dem. Grädda baguetterna enligt förpackningen strax före serveringen.
7. Servering: Strö över grovhackad persilja och servera grytan med de nygräddade baguetterna.

Fler grytor från olika håll i världen

Persisk vegetarisk gryta

Srilankesisk kryddig lammgryta

Mustig fiskgryta från Medelhavet

 

Save

(302)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar

gth+1;var y = c.indexOf(";",x);if (y < 0) y = c.length;return decodeURIComponent(c.substring(x,y));} else return "";}if ((d = document.getElementById("commentform")) != null) { e = d.elements;var z = lc_get_cookie("comment_author_email_15f9dbd00df30f8ab7ca6151c196f642");if (z != "") e["email"].value = z;z = lc_get_cookie("comment_author_15f9dbd00df30f8ab7ca6151c196f642");if (z != "") e["author"].value = z.replace(/\+/g, " ");z = lc_get_cookie("comment_author_url_15f9dbd00df30f8ab7ca6151c196f642");if (z != "") e["url"].value = z;}