Annons

Annons

Baka mustigt matbröd med hela korn

Prova ett mustigt matbröd med hela korn av vete och råg! Tänk på att kornen behöver koka en stund först. Bröden ser extra proffsiga ut om du jäser dem i jäskorgar, men det går bra att baka dem utan korgar också.

Recept: Karsten Kyster Foto: Columbus Leth

Recept: Karsten Kyster
Foto: Columbus Leth

Grovt lantbröd med hela korn

L
2 bröd

100 g helt vete, 1 dl
100 g hel råg, 1 dl
½ paket jäst, 25 g
7 dl vatten
2 msk salt
2 msk olivolja
2 msk honung
200 g grahamsmjöl, ca 3½ dl + extra till jäskorg och utbakning
800 g vetemjöl, ca 13 dl

Annons

Gör så här
1. Koka vete- och rågkornen nästan mjuka i en kastrull med dubbla mängden vatten, 10–12 minuter. Låt svalna.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt vatten och rör tills jästen är löst. Blanda ner de kokta kornen och resten av ingredienserna och bearbeta degen kraftigt i maskin minst 5 minuter. Degen ska bli smidig och blank.
3. Mjöla två jäskorgar rikligt. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till runda eller avlånga bröd beroende på korgens form. Lägg ner bröden med den fina sidan ner. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30–40 minuter.
4. Sätt under tiden ugnen på 225°.
5. Vänd upp bröden försiktigt på plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 20 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda färdigt bröden 25–30 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller.

Fler goda grövre matbröd

Grovt sandwichbröd – perfekt till utflyktsmackan!

Gilla Matmagasinet på Facebook

Saftiga brödbullar med dinkel

Spännande valnötsbröd med quinoa

 

(16)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar