Annons

Annons

Baka en lyxig tigerkaka med chokladfrosting

Tigerkakan har fått sitt namn av sin tvåfärgade smet som gör att det går att få en melerad ”tigerstrimmig” effekt. Här blir den superlyxig och krämig med både färska hallon och kolakräm vid sidan om.

Recept: Sofia Henriksson Foto: Carin Pålsson

Recept: Sofia Henriksson
Foto: Carin Pålsson

Lyxig tigerkaka med chokladfrosting

L

10 bitar
Tid: 1 timme + tid att svalna

smör och vetemjöl till formen
100 g smör L
1 dl mjölk L
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 msk kakao

Annons

Frosting
300 g smör, rumsvarmt
200 g mörk choklad
3½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk espresso eller vatten
1½ dl kakao

Garnering
färska hallon
1 burk dulce de leche

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en liten avlång form som rymmer ca 1 liter.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt svalna.
3. Blanda under tiden alla torra ingredienser utom kakaon i en skål. Ta en tredjedel av blandningen åt sidan och blanda med kakaon.
2. Vispa socker och ägg pösigt. Smaka av så att du inte längre känner några sockerkristaller, då är det färdigt. Blanda ner smör- och mjölkblandningen.
3. Blanda en tredjedel av smeten med kakaoblandningen. Vispa ihop resten med mjölblandningen till en slät smet.
4. Häll den ljusa smeten i formen och därefter chokladsmeten i en sträng i mitten. Ställ in kakan mitt i ugnen och grädda 30–40 minuter. Den är klar när kakan börjar lossna i kanterna och är gyllenbrun. Ta då ut kakan, stjälp upp och låt svalna på galler.
5. Frosting: Smält den mörka chokladen och låt svalna. Vispa smöret fluffigt och blanda i florsocker, vaniljsocker och kakao. Tillsätt espresso eller vatten och den smälta chokladen och vispa till en fluffig frosting.
6. Spackla kakan med frostingen och spritsa ut bollar på toppen. Dra en sked igenom bollarna för en fin effekt. Toppa med färska hallon och servera med dulce de leche i en skål vid sidan om.

Fler godsaker från Sofia

Chokladtårta med grädde och jordgubbar

Jordgubb- och citronmacarons

Strawberry daiquiri cupcakes

Mörk- och vitchokladmousse

 

(12)



Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar