Annons

Annons

Ajo Blanco

Bjud dina gäster på Ajo Blanco, en speciell vitlökssoppa som serveras kall, toppad med rostad mandel och vindruvor.

 

Ajo blanco

L

10 portioner
Tid: 20 minuter + 1 timme i kylskåp

300 g ljus formfranska L
2 dl kallt vatten
4 vitlöksklyftor
300 g mandelspån
2 dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
4 dl kallt vatten att mixa med ca 1–2 dl kallt vatten att späda soppan med
1 tsk salt
nymald svartpeppar

Annons

Garnering och tillbehör
50 g mandelspån, rostade
20 gröna kärnfria vindruvor, gärna ekologiska
olivolja

Gilla Matmagasinet på Facebook

Gör så här
1. Kantskär brödet och riv sönder det i mindre bitar. Lägg det i en bunke och slå över 2 dl kallt vatten. Låt stå 5 minuter.
2. Skala vitlöken. Pressa ut vattnet ur brödet. Lägg bröd, mandelspån och vitlök i en matberedare. Mixa väl.
3. Häll i olivoljan under fortsatt mixning. Fortsätt med vinäger och 4 dl vatten, mixa ytterligare en liten stund.
4. Späd soppan med vatten till önskad konsistens. Salta och peppra. Ställ soppan i kylen och låt den mogna minst 1 timme.
5. Servering: Rosta mandelspånen tills de får lite färg i en torr och het stekpanna. Dela vindruvorna. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med vindruvor och mandelspån. Ringla till sist över lite olivolja och servera.

Andra goda soppor

Kall gurksoppa med varmrökt lax

Mauds gula och så goda gazpacho

Grön och len soppa med squash och purjolök

 

 

 

 

 

Läs också

(1)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar