Annons

Annons

7 smarta saker du kan göra med gamla äpplen

Har du äpplen hemma som är mjuka och skrumpna? Släng dem inte! Använd dem till dessa smarta – och goda – saker i stället!

apple-skrumpet

Alla äpplen i fruktskålen är kanske inte lika fina, men bruna eller mjuka äpplen behöver inte gå till spillo.

Vill du inte göra en klassisk äppelpaj eller koka äppelmos tipsar vi här om andra läckra – och enkla – saker du kan använda överblivna äpplen till.

7 smarta saker du kan göra med gamla och lite skrumpna äpplen:

1. Ugnsbaka eller stek dem. Smör, kanel och socker är hemligheten. Att äpplena redan är lite mjuka och skalet skrynkligt gör inte det minsta. Tänk varma, kanelstekta äppelklyftor med vaniljglass.

Annons

2. Lägg äpplen i pannkakan. Billig och enkel middagsmat. Skala och klyfta och ha i ugnspannkakan eller riv två äpplen grovt och rör ner i pannkakssmeten. Mums!

3. Stoppa äpplen i gratängen. Perfekt smaksättare i gratängen. När du mixat dem med ägg och ost och kört dem i ugnen kommer du inte märka det minsta att du använt skynkliga äpplen som du tänkte kassera.

4. Koka en äppelkompott. Äppelkompott kryddad med kanel är oemotståndligt gott. Går utmärkt att frysa in. Servera den som tillbehör till efterrätter eller ät äppelkompotten med glass eller grädde.

Läs också: Så gör du vackra äppelrosor!

5. Torka äpplen till muffinsen. Skala, skiva och skjuts in i ugnen. Äppelskivor som du torkat är riktigt smaskens. Perfekta att trycka ner i muffinssmeten innan gräddning eller helt enkelt äta som godis.

6. Koka äppelmarmelad. Kanske inte vad du hade tänkt dig när du fyllde på skafferiet med äpplen, men en marmelad på äpplen är en fullträff. Nästan så vi tror att du kommer vara glad att du inte hunnit göra dig av med alla äpplen.

7. Baka ett äppelbröd. Äpple i bröd funkar superbra. Riv dina överblivna äpplen och blanda i degen. Du kan också göra saftiga äppelscones till fikat.

Källa: kokaihop.se

Artikeln har tidigare publicerats på allas.se

Läs mer

Här är Visbys 5 bästa kaféer

9 mellanmål som håller energin uppe

8 goda juicer som du kan pressa själv

 

(5)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar