Annons

Annons

6 smarta sätt att ta vara på övermogen frukt

Vi slänger alldeles för mycket mat helt i onödan, men det går att minska svinnet. Här är sex smarta och smarriga sätt att ta hand om övermogen frukt.

Frukt är en färskvara, men släng den inte bara för att den inte längre är alldeles perfekt! Innan den skrumpnar eller möglar finns det nämligen flera smarta och goda sätt att ta tillvara på den. Här är våra bästa tips.

1. Baka i mikron

Det enklaste och snabbaste sättet att ta tillvara på frukt som börjar bli dålig är att tärna och baka bitarna i mikron tillsammans med kanel.

Annons

Två bananer och tre päron med kanel räcker exempelvis att laga i mikron 5 minuter. Frukten påminner då lite om en god pajfyllning. Hela äpplen går också utmärkt att mikra med kanel och en skvätt vatten i tallriksbottnen.

Gilla Matmagasinet på Facebook

Ät den bakade frukten som den är eller tillsammans med vaniljglass, yoghurt eller kvarg.

 

2. Frys in

Få frukten att hålla länge genom att frysa in den. Här finns det två vägar att gå: antingen kör du frukten eller bären i en mixer och fryser in i portionsbitar. Du kan exempelvis använda en helt vanlig isbricka att klicka den puréeade frukten i. Perfekt att använda i smoothies, cocktails eller istället för sylt till gröten.

Det andra sättet att tärna frukt (bär kan användas hela) och frysa in i festliga iskuber. Det är gott att smaksätta vatten med, men också fint i drinkar.

 

3. Mixa i smeten

Mogen frukt ger sötma till såväl kak- som pannkakssmeten. Mosa bananen eller grovriv äpplet och lägg till i smeten istället för socker. Som bonus blir resultatet extra saftigt!

 

4. Gör dip

Övermogen avokado är inte särskilt kul att äta som den är, men genom att mixa den med smält mörk choklad får du en krämig chokladdipp att bre på mackan eller doppa nötter och frukt i.

 

5. ”Soltorka” i ugnen

När dina tomater börjar bli skrynkliga kan du skiva dem och baka i ugnen på låg temperatur tills fukten är borta. Visst kan det krävas ett antal timmar, men resultatet är nyttiga tomater likt soltorkade tomater från butiken – helt utan olja.

Förvara i en lufttät behållare och strö över salladen eller lägg på smörgåsen.

 

6. Lägg i smoothien

Bär, frukt och grönsaker som börjar bli lite trötta är perfekta att mixa ner i smoothien där skrynkligt skal varken syns eller märks av i smaken. Mogen frukt och bär är dessutom extra sött och gott.

Den här artikeln har tidigare publicerats på mabra.com

Källa: Prevention

Foto: IBL

 

 

(0)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar