Annons

Annons

10 köksredskap som du kan göra dig av med redan i dag

Har du tänkt på hur många onödiga prylar du samlat på dig i köksskåpen?

Handen på hjärtat – hur många saker i skåpen står bara och skräpar? Vi behöver färra prylar i köket än du tror! Rensa ur de här prylarna och få ett luftigare kök med bättre översyn och trevligare känsla.

Annons
Hur ofta använder du egentligen äppelklyftaren? Bild: IBL Bildbyrå

Hur ofta använder du egentligen äppelklyftaren? Bild: IBL Bildbyrå

10 redskap du kan rensa ur dina köksskåp redan i dag:

1. Redskap som bara kan användas till en sak

Vitlökspressen och potatisskalaren må vara relativt flitigt använda kompisar i kökslådan, men helt ärligt – hur många gånger har du använt äppelklyftaren? Ta en ordentlig funderare på vilka redskap du faktiskt behöver och vilka som mest samlar damm – och gör dig av med de senare.

2. Ånginsatser och ångkokare

Tro det eller ej – mikron fungerar precis lika bra. Nästa gång du ska smälta choklad eller smör, sätt det i en glasskål och låt mikron göra jobbet. Grönsakerna tillagas också precis lika bra i mikron, och du kan ställa fram skålen direkt på bordet.

Plastlådor av olika slag har en förmåga att samlas på hög. Bild: IBL Bildbyrån

Plastlådor av olika slag har en förmåga att samlas på hög. Bild: IBL Bildbyrån

3. Matlådor och andra plastburkar

Du öppnar köksskåpet och ut fullkomligen rasar ett berg av matlådor, tomma glassförpackningar och udda plastlock till burkar som sedan länge varit försvunna. Känns det igen? Sortera bort lådor och lock som är udda, trasiga eller helt enkelt överflödiga och återvinn dessa.

4. Gigantiska knivställ

De ser ståtliga ut, men de flesta brukar hitta en eller två favoritknivar medan resterande tio mest samlar damm i det enorma knivstället som tar upp mycket plats på bänkskivan.

Gilla Matmagasinet på Facebook
Hur många rivjärn finns i din låda? Bild: IBL Bildbyrå

Hur många rivjärn finns i din låda? Bild: IBL Bildbyrå

5. Onödiga dubbletter

Ibland har man en känsla av att rivjärn, skalare, konservöppnare, saxar, vinöppnare, vispar och decilitermått på något sätt klonar sig. Välj ut dina favoriter och skänk bort resten. Eller varför inte ta med dubbletterna till köket på sommarstugan eller kontoret?

6. Grillpannan

Kött blir bara brynt när det är i direkt kontakt med pannans galler, så när du använder en räfflad grillpanna använder du bara 50 procent av ytan. Det resulterar i slappa hamburgerbiffar utan särskilt mycket smak. Använd en vanlig stekpanna eller den riktiga grillen nästa gång!

7. De gamla kryddorna

Vi är ledsna att behöva säga det, men de flesta av smaksättarna i din kryddhylla har förmodligen passerat bäst-före-datumet. Kontrollera datumen ett par gånger per år för att utnyttja kryddorna till max. Hittar du ingen datumstämpel? Ta en nypa mellan fingertopparna och lukta – om kryddan inte längre doftar särskilt mycket är det dags att ersätta den.

8. Juicepressen

Den må vara en av de trendigaste prylarna de senaste åren, men en bättre mixer kan faktiskt hantera bär, äpplen och till och med grönkål lika bra som den utrymmeskrävande juicepressen. Plus att du tar tillvara fruktköttet, som är riktigt hälsosamt!

Sojasåser, ketchup, senap trängs i lådorna tillsammans med ätpinnar och menyer från den lokala pizzerian. Bild: IBL Bildbyrå

Sojasåser, ketchup, senap trängs i lådorna tillsammans med ätpinnar och menyer från den lokala pizzerian. Bild: IBL Bildbyrå

9. Sås från snabbmatsrestaurangerna

Har du också en låda full av de där små påsarna med soja, ketchup eller senap som man får med när man beställer mat från exempelvis snabbmatsrestauranger eller sushiställen? Kanske ligger där också oanvända ätpinnar, servetter och pizzamenyer? Gör en ordentlig utrensning och använd lådan till bättre saker.

10. Apparater som gör (nästan) samma sak

Har du en brödrost och ett smörgåsjärn? En stavmixer och en vanlig mixer? Ett våffeljärn och en paninipress? Då är det kanske dags att rationalisera bort dubbletterna och frigöra lite bänkyta.

Den här artikeln har tidigare publicerats på allers.se

Fler tips som förenklar ditt liv i köket:

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

6 smarta sätt att använda citroner – till mer än bara mat och bak

Såpa – universalmedlet till så mycket mer än ditt golv!

 

(23)Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar