Annons

Annons

Nyårstårta med vit choklad och blåbär

Det här är en riktigt saftig och tung tårta med bär och två sorters choklad. Den kan med fördel bakas dagen innan den ska serveras, men vänta med att garnera tills den ska sättas på bordet.

Foto: Betina Hastoft

Vit chokladdröm med blåbär

G

1 kaka, 12 bitar
Tid: 30 minuter + 50 minuter i ugn

300 g sötmandlar eller 300 g mandelmjöl
200 g vit choklad
6 ägg
200 g smör, rumsvarmt
1 dl ljust muscovadosocker
150 g blåbär, färska eller frysta

Annons

Garnering
150 g färska blåbär
100 g vit choklad
florsocker

Tillbehör
lättvispad grädde

Se också: Baka söta små mandelkorgar och fyll med glass och bär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Sätt fast ett bakpapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam, och smörj kanterna.
2. Mixa mandlarna fint till mandelmjöl i matberedare. Hacka den vita chokladen fint på samma vis.
3. Dela äggen i gulor och vitor.
4. Rör samman smör och muscovadosocker med elvisp. Tillsätt äggulorna en i taget. Tillsätt sedan mandel- och chokladhack.
5. Vispa äggvitorna styva i en ren skål och vänd till sist ner dem i smeten.
6. Fördela smeten i formen och strö över blåbären.
7. Grädda på nedersta falsen i ugnen cirka 50 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdiggräddad.
8. Låt kakan kallna helt, gärna till nästa dag. Precis före servering garnerar du den med färska bär, hyvlad vit choklad och pudrar över florsocker.

Fler goda nyårsdesserter

Festlig glassbomb med choklad och körsbär

Kryddig vaniljpannacotta med hallon

Enkel chokladmousse med björnbärskompott

Mousse med smak av cappuccino

 

Läs också

(52)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar