Annons

Annons

Perfekt stekt viltfilé med madeirasås

Smörstekt svamp och några lingon sätter pricken över i över den här goda festrätten. Servera på varma tallrikar.

Av: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Recept: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Recept på perfekt stekt viltfilé

GL
6 portioner
Tid: 1 timme

900 g renfilé eller annan filé av vilt
smör till stekning L
2 tsk salt
nymald svartpeppar

Svampfräs
ca 300 g färsk svamp eller 2 burkar konserverade kantareller
2 msk smör L
salt och nymald svartpeppar

Annons

Tillbehör
300 g sockerärter
50 g späda salladsskott
några lingon

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och bryn det runtom i smör tills det får fin färg. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Stick i en termometer i den tjockaste delen.
2. Fräs svampen i smör tills vätskan kokat bort. Salta och peppra. Hit kan förberedas. Värm sedan vid serveringen.
3. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56–58°.  Ta ut och låt vila under folie. Tiden beror på vilken temperatur köttet har när det sätts in i ugnen och även vilken typ och sorts filé du använder. Sätt upp ugnen till 225° till potatisknytena om du inte har två ugnar.

Potatisknyten med västerbottensost

L
6 portioner, 12 knyten
Tid: 1 timme

Gilla Matmagasinet på Facebook

12 ark vårrulledeg, 21×21 cm, finns i butiker som säljer asiatisk mat.
1 kg mjölig potatis, gärna mandelpotatis
2 + 1 msk smör L
4 äggulor
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
200 g västerbottensost, finriven

Gör så här
1. Tina vårrullearken i förpackningen. Koka potatisen och sätt ugnen på 225°.
2. Mos: Häll av vattnet från potatisen och pressa eller stöt sönder den. Tillsätt 2 msk smör, äggulor, salt, peppar och den rivna osten.
3. Fördela moset mitt på degarken. Forma till knyten genom att vrida till lite. Pensla med lite smält smör. Hit kan förberedas.
4. Gratinera knytena 10–15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden behövs om moset är kallt.

Madeirasås

GL
6 portioner
Tid: 20 minuter

1 schalottenlök, hackad
1 morot, hackad
2½ msk smör L
2 dl maderia
2 dl rött vin
2 dl vatten
¾ dl koncentrerad oxfond GL
2 tsk majsstärkelse

Gör så här
1. Fräs lök och morot i ½ msk smör. Häll på madeira, vin, vatten och oxfond och koka tills cirka 4 dl återstår. Sila såsen. Rör ut majsstärkelse i lite vatten, vispa ner i såsen och koka upp. Hit kan förberedas.
2. Värm såsen inför serveringen och vispa i 2 msk kallt smör. Smaka av.

Servera förrätten och desserten till Mauds festmeny:

Mauds räkbakelse

Krokantparfait med apelsin och hjortron

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar