Annons

Annons

Veganska tortillas med krämiga bönor och avokado

Fixa en kväll i bästa tex mex-anda! Steg för steg visar vi hur du kan göra läckra frijodillas – tortillas fyllda med bönröra som snabbgräddas i stekpanna för extra krisp och smak.

Recept: Maximillan Lundin Foto: Erik Olsson

Recept: Maximillan Lundin (ur boken Miljödieten)
Foto: Erik Olsson

Frijodillas med bönröra och avokadokräm

L
4 portioner
Tid: 45 minuter

VEGANSKT GRUNDRECEPT

½ gul lök
10 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk olja
½ tsk oregano
1 tsk paprikapulver
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk havssalt
6–7 dl kokta bönor (600–700 g) + spad

Annons

Grönsaker
1 tomat
¼ broccoli med stam
1 morot (100 g)
1 röd chili
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
½ tsk salt

Avokadokräm
3 avokador
saften från 2 limefrukter
1 dl havredryck
1 krm mald spiskummin
1 tsk havssalt

Gilla Matmagasinet på Facebook

Tillbehör
2 dl råris + 1 tsk havssalt
8 små tortillabröd L

Gör så här
1. Skala och finhacka lök och vitlök till bönröran. Finhacka även chilin.
2. Bryn lök, vitlök och chili i olja i en stor stekpanna i cirka 2 minuter. Tillsätt oregano och paprikapulver, rör om och räkna till tio. Tillsätt vinägern, saltet och bönorna med sitt spad. Rör om ordentligt. Använd gärna en potatisstomp och mosa bönorna något. Koka ner röran tills den har en krämig konsistens. Lägg upp i en skål och låt svalna.
3. Koka riset i 1 liter saltat vatten cirka 30 minuter. Häll av vattnet och låt riset ånga av cirka 5 minuter före servering.
4. Skär tomaten i tärningar. Skär broccolin i små bitar. Skala moroten och skär den i små bitar. Strimla chilin tunt och lägg åt sidan. Blanda tomat, broccoli, morot, paprika, olja, vinäger och havssalt i en skål. Servera med riset.
5. Avokadokräm: Dela avokadorna, kärna ur dem och gröp ur avokadoköttet. Mixa avokado, limesaft, havredryck, spiskummin och havssalt till en krämig konsistens.
6. Värm ugnen till 100°. Lägg fram 8 tortillabröd och fördela bönröran i mitten på varje bröd. Vik in kanten från två håll och tryck ut röran lite med handen. Värm en torr stekpanna på medelvärme. Rosta varje frijodilla, en i taget, på båda sidor i 2–3 minuter. Håll dem varma i ugnen.
7. Servering: Lägg en klick avokadokräm på varje frijodilla och strö den färska chilin över. Servera det varma riset, grönsakerna och resten av avokadokrämen bredvid.

VEGETARISK
– 2 dl kokta bruna bönor (200 g)
+ spad
+ 50 g lagrad hårdost

Gör så här
När bönröran är färdigkokt, riv osten och vänd ner den. Rör om. Lägg upp direkt i en skål.

PLUS KÖTT
– 4 dl bruna bönor (400 g) + spad
+ 100 g högrev
+ olja till stekning

Gör så här
1. Följ receptet med bönorna fram till första uppkoket. Skär köttet i tärningar. Bryn dem i en stekpanna
i olja. Lägg köttet tillsammans med bönorna i en kastrull eller gryta och koka dem tillsammans. Fortsätt sedan enligt veganreceptet ovan.
2. Om du använder färdigkokta bönor på burk, häll av bönspadet och koka köttet i bönspadet plus vatten för att täcka köttet. Koka under lock i cirka 30 minuter eller tills köttet faller isär. Tiden beror på köttets kvalitet och köttbitarnas storlek.

Fler goda veganska rätter att äta med händerna:

Hammer burger – höstens godaste vegoburgare

Rice’n’bean burger med sötpotatispuré och valnötspesto

 

Läs också

(8)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar