Annons

Annons

Vår godaste tomatsås

Det är hur enkelt som helst att laga en god tomatsås. Den passar också perfekt att fylla i fina flaskor som gåbortpresent.

Foto: Ulrika Pousette

Tomatsås

4–6 portioner
Tid: 30 minuter

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ kruka basilika
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
1 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, 400 g
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
ev ½ dl vatten

Annons

Gör så här
1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Grovhacka basilikan. Fräs lök, vitlök, örter och lagerblad i olivoljan ett par minuter tills löken är mjuk. Strö över socker, tillsätt rödvinsvinäger och tomatpuré och låt rosta med i lökblandningen en stund.

2. Häll i krossade tomater och krydda med salt och svartpeppar. Låt tomatsåsen sjuda 15 minuter.

3. Mixa såsen slät. Smaka av och späd eventuellt med lite vatten om du tycker att såsen är för tjock.

Andra goda såser:

Tomatröra med parmesanost

Hemgjord majonnäs med smak av rök

Trä krämiga dippsåser

Lär dig laga kalvfond och rödvinssås

 

Läs också

(0)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar