Annons

Annons

Vaniljparfait med tuiles

Av receptet blir det cirka 1 liter glass. Frys gärna in glassen i en silikonform, då är det bara att välta ut den från formen när den ska serveras. Tuiles är en spröd tunn kaka, som passar utmärkt till glass.

Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

Vaniljparfait med tuiles

L
6 portioner
Tid: 40 minuter + 4 timmar i frys

Vaniljparfait
2 1/2 dl gammaldags mjölk L

5 dl vispgrädde L

1 vaniljstång
6 äggulor
1¼ dl strösocker
3 msk glykossirap

Tuiles
3 äggvitor
1¼ dl strösocker
75 g smör L

1¼ dl vetemjöl, 75 g

Till servering
500 g jordgubbar

Annons

Gör så här
1. Tuiles: Sätt ugnen på 180°. Vispa äggvitor och socker till en luftig smet med elvisp. Smält smöret och låt det svalna. Vispa i det och mjölet.
2. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Lägg små klickar med cirka 2 tsk deg mycket glest på plåtarna. Bred ut dem till tunna cirklar med baksidan av en sked. Det blir 8–10 stycken av satsen.
3. Grädda dem mitt i ugnen 5–6 minuter tills de är gyllenbruna i kanten. Ta ut dem från ugnen och lyft dem från plåten med en palettkniv eller stekspade. Lägg dem på en kakrulle eller något annat runt, så att de får en buktad form. Låt kallna helt och förvara sedan i lufttäta burkar.
4. Vaniljparfait: Häll mjölk och grädde i en gryta. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna direkt i grytan, lägg även ner vaniljstången. Värm upp till strax under kokpunkten och ta grytan från värmen.
5. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt med elvisp. Tillsätt den varma gräddblandningen lite åt gången samtidigt som du vispar hela tiden. Häll tillbaka den i grytan och värm försiktigt vid låg värme i 4–5 minuter tills blandningen tjocknar, men den ska inte koka. Tillsätt glykossirap och låt svalna. Ta upp vaniljstången och häll smeten i en form.
6. Ta ut smeten efter 1 timme och vispa igenom smeten. Upprepa cirka 3 gånger under infrysningen.
7. Ta ut glassen en stund före servering så att den hinner tempereras. Garnera med jordgubbar och tuiles.

 

Andra goda glassrecept:

Tjusig glasstårta i två lager med jordgubbar och vanilj

Yoghurtglass med bär och choklad

Festlig glassbomb med choklad och körsbär

Läs också

(6)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar