Annons

Annons

Vallmoknäcke

Trevliga små portionsknäcken som blir extra fina om man tar ut hål i mitten.

Foto: Peter Kam

Foto: Peter Kam

Vallmoknäcke

L
20 kakor

25 g jäst
3½ dl ljummet vatten
2 dl blandade frön, t ex linfrön
och sesamfrön
1 msk hel kummin
½ tsk salt
2 msk farinsocker
2 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl
vallmofrön, gärna svarta
Gör så här
1. Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt frön, kummin, salt och farin. Arbeta in mjölet till en ganska fast deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. 3. Kavla ut bitarna till runda kakor, 2–3 mm tjocka. Strö på vallmofrön och kavla fast dessa med hjälp av en kruskavel.
4. Grädda mitt i ugnen, 5–7 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Annons

Prova också:
Glutenfritt hälsoknäcke
Knäckebröd med frön
Ostknäcke med flingsalt
Kumminknäcke

 

Läs också

(14)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.



Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar