Annons

Annons

Svalkande god tomatsoppa med crostinis

Ta vara på de goda tomaterna och starta middagen med en fräsch tomatsoppa.

Av: Maud Onnermark Foto: Ulrika Pousette

Av: Maud Onnermark
Foto: Ulrika Pousette

Tomatsoppa

GL
4 portioner
Tid: 10 minuter

500 g mogna tomater
1 röd spetspaprika
1 stjälk selleri
ca ½ dl vatten
½ msk vinäger
¾ tsk salt
några droppar tabasco
1 liten bit gurka

Basilikacrostini
12 tunna skivor baguette GL
ca 15 basilikablad
2 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
flingsalt
Gör så här
1. Sätt ugnen på hög värme och grill.
2. Skär tomaterna i bitar och skär bort stjälkfästena.  Ta bort stjälkfäste och kärnor från paprikan och skär den i bitar. Skiva selleristjälken.
3. Kör alltsammans i matberedare tills det är finfördelat. Tillsätt vatten till lagom konsistens. Smaka av med vinäger, salt och tabasco. Ställ i kyl fram till serveringen.
4. Basilikacrostini: Rosta brödskivorna några minuter i ugnen tills de har fin färg. Finhacka basilikan och blanda med olivolja och pressad vitlök. Pensla blandningen på de rostade brödskivorna. Strö på lite flingsalt.
5. Skär gurkan i strimlor och garnera soppan med dem vid serveringen.

Annons

Laga hela sommarmenyn: 
Varmrätt: Karréspett med melonsallad och limekräm
Förrätt: Havrefras med kardemumma och drottningbär

Fler recept med säsongens goda tomater:
Tomatmarmelad med smak av citron
Vacker tomatsallad
Smördegsflarn med färska tomater

 

Läs också

(4)


Fler recept här


GL

Recept markerade med G och L är antingen naturligt glutenfria och/eller laktosfria, eller kan enkelt bli det genom att ingredienser märkta med G och L byts ut mot gluten- och laktosfria alternativ.


Annons


Köp boken Härlig sommarmat


Annons

Matmagasinet gillar

Laddar